Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Hillary Clinton: Europa moet immigratie onder controle krijgen om rechts populisme te counteren

"Europa moet de immigratie onder controle krijgen." Dat zegt voormalig Amerikaans presidentskandidaat Hillary Clinton in een interview met de Britste krant The Guardian. Volgens Clinton is dat vitaal om de opkomst van rechtse populisten op het continent tegen te gaan. Europese leiders moeten volgens haar nog duidelijker maken "dat ze niet voor opvang en ondersteuning zullen kunnen blijven zorgen".

"Ik denk dat Europa de immigratie onder controle moet krijgen, want dat is wat het vuur heeft aangestoken", zegt Hillary Clinton. Zo stelt ze dat immigratie wel eens hét thema zou kunnen zijn dat haar in 2016 het Amerikaanse presidentschap heeft gekost. Ook de brexit, die Clinton beschrijft als "het ergste voorbeeld van economische zelfverminking uit de recente geschiedenis" draaide volgens haar "voornamelijk rond migratie".

"Populistische politici", zoals haar voormalige tegenstander en huidig president Donald Trump, buiten volgens Clinton het migratiethema succesvol uit tijdens verkiezingen. "Dat heeft me toen enkele belangrijke stemmen gekost". Als tegengif is het voor tegenstanders van rechts populisme volgens Clinton dan ook belangrijk om "bezorgdheden die leven bij de bevolking" over onder meer identiteit niet te verwaarlozen.

Ik denk dat het fair is om te zeggen dat Europa zijn deel gedaan heeft
Hillary Clinton

"Ik bewonder weliswaar de genereuze en barmhartige benadering van politici als Angela Merkel", gaat Clinton verder. "Maar ik denk dat het fair is om te zeggen dat Europa zijn deel gedaan heeft". Het is volgens haar dan ook tijd voor Europa om een duidelijke boodschap uit te sturen: "We zullen niet langer voor opvang en ondersteuning kunnen blijven zorgen, want als we het migratieprobleem nu niet aanpakken, zal het onze politiek blijven vertroebelen", aldus Clinton.

Meest gelezen