Videospeler inladen...

Inheemse stam doodt Amerikaan op Indiaas eiland, maar zijn familie schenkt vergiffenis

Op North Sentinel Island, een klein eiland dat deel uitmaakt van de Andamanen-eilandengroep in India, is vorige week de Amerikaan John Allen Chau met pijl en boog doodgeschoten. De pijlen waren afkomstig van Sentinelezen, een inheemse bevolkingsgroep die geïsoleerd leeft van de buitenwereld. In een statement schenkt de familie van Chau vergiffenis "aan zij die verantwoordelijk zijn voor zijn dood".

De 27-jarige John Allen Chau, die ook een christelijke missionaris was, zou op 16 november enkele lokale vissers hebben omgekocht om dichter bij het eiland te geraken. De vissers brachten hem tot op enkele honderden meters van de kust, vanwaar hij vervolgens zelf naar het eiland roeide in een kano. 

Volgens de vissers werd Chau onmiddellijk bij zijn aankomst belaagd met pijlen, en ook zijn kano werd vernield. De Sentinelezen staan erom bekend erg vijandelijk te reageren op buitenstaanders. Het is overigens illegaal om het eiland te betreden, om de levenswijze van de inheemse bevolking te beschermen en hen niet bloot te stellen aan vreemde ziekten. Zeven mensen die Chau naar het eiland zouden hebben gebracht, werden inmiddels gearresteerd.

Chau was daar om de inheemse bevolking te bekeren tot het christendom
Dependra Pathak, lokale politiechef

De Sentinelezen, die in totaal met een 150-tal zouden zijn, zijn de enige bewoners van North Sentinel Island. Ze worden beschermd door de Indiase overheid. Toch wordt in de buurt van het eiland vaak illegaal gevist naar schildpadden en kreeft. Het zou ook niet de eerste keer geweest zijn dat Chau naar het eiland afreisde, maar over die eerdere trips is voorlopig nog weinig bekend. In 2006 werden ook al twee Indische vissers door het inheemse volk gedood nadat hun boot per ongeluk naar de kust was gedreven.

(lees verder onder de kaart)

Tot het christendom bekeren

De plaatselijke politichef Dependra Pathak weigert Chau zomaar een "toerist" te noemen. Volgens Pathak kwam Chau naar het eiland met een specifiek doel: "het inheemse volk bekeren tot het christendom", zo vertelt hij aan CNN.

Ook Mat Staver, de oprichter van Covenant Journey, een cursus ter bevordering van het christelijk geloof waaraan Chau in 2015 deelnam, bevestigt deze versie: "Hij was daar niet enkel voor het avontuur. Het lijdt geen twijfel dat hij daar was om het evangelie naar de plaatselijke bevolking te brengen", zo vertelde Staver aan Associated Press.

Vergiffenis

In een statement op het Instagram-account van Chau, roept zijn familie alvast op tot vergiffenis voor "zij die naar verluidt verantwoordelijk zijn voor zijn dood". "Hij hield van God, het leven, hulp bieden aan zij die het nodig hebben, en hij voelde niets dan liefde voor de Sentinelese bevolking", zo staat te lezen.

Verder pleit de familie ook voor de vrijlating van zij die werden gearresteerd naar aanleiding van het incident. "We vragen ook om zijn vrienden in de Andamanen vrij te laten. Hij reisde uit vrije wil en zijn lokale contacten hoeven niet vervolgd te worden voor zijn daden."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen