Ivan De Vadder over Migratiepact: "Zitten stilaan in een knoop waar het pijn aan vingers zal doen om hem los te trekken"

Binnen de federale regering lopen de spanningen de laatste weken op over het VN-Migratiepact. De N-VA staat op de rem, de andere regeringspartijen met premier Charles Michel op kop willen het pact wel goedkeuren. "We zitten stilaan in een knoop waar het pijn aan de vingers zal doen om het los te trekken", stelt VRT-journalist Ivan De Vadder.

Vanmiddag zal het VN-Migratiepact van Marrakesh opnieuw voer van debat zijn in de Kamer. Oppositiepartij Groen zal een resolutie indienen waarin de partij de regering oproept om het Migratiepact zonder voorbehoud goed te keuren. CD&V-Kamerlid Servais Verherstraeten noemt die goedkeuring een "voldongen feit", maar coalitiepartner N-VA blijft het pact "zeer problematisch" vinden.

Politiek journalist De Vadder ziet een opbouw in de discussie. "Twee weken was er welgeteld 1 vraag aan de eerste minister, van Filip Dewinter. Verleden week waren er al verschillende vragen vanuit zowat de hele oppositie, maar niet vanuit de meerderheid. Daardoor kon de premier gewoon spreken in naam van de hele regering en bleef hij een beetje op de vlakte. N-VA-fractieleider Peter De Roover sprak toen in "Villa Politica" wel voor het eerst het woord "problematisch" uit, wat intussen symbool is gaan staan voor de houding van de N-VA in dit dossier."

"Vandaag heb je de volgende stap: wellicht zullen er opnieuw vragen worden gesteld. De vraag is of de leden van de meerderheid mee zullen debatteren. Als dat gebeurt, wordt de verdeeldheid binnen de regering meteen blootgelegd in het parlement. Dat is wat Kristof Calvo van Groen wil met zijn resolutie." 

Kristof Calvo wil met zijn resolutie de verdeeldheid binnen de regering blootleggen in het parlement

In de knoop

Volgens Ivan De Vadder lijkt het erop dat de knoop zich aan het vasttrekken is. "Iedereen blijft op zijn positie staan. De N-VA blijft duidelijk maken dat de goedkeuring van het pact niet kan en problematisch is voor hen. De andere partijen, met premier Michel op kop, zeggen dat ons land naar Marrakesh zal gaan om het pact goed te keuren."

De vraag is dan of de knoop op een bepaald moment nog kan ontward worden. "We zitten toch stilaan in een knoop waar het pijn aan de vingers zal doen om hem los te trekken", klinkt het in een boutade uit de mond van Ivan De Vadder.

Kunnen we spreken van een regeringscrisis? "Gisteren kreeg ik alvast signalen dat we nog niet met een crisis zitten. Maar dat de knoop zich vaster aan het trekken is, dat lijdt geen twijfel."

Dat de knoop zich vaster aan het trekken is lijdt geen twijfel

Zijn er uitwegen?

Maar er zijn nog uitwegen. Zo vindt de conferentie in Marrakesh over het VN-Migratiepact pas op 10 en 11 december plaats. "Dat geeft ons dus nog een paar weken de tijd. En in de politiek is dat een eeuwigheid", aldus Ivan De Vadder. Concreet zijn er twee mogelijke uitwegen uit de knoop.

Zo beginnen steeds meer andere landen problemen te krijgen met de inhoud van het pact. Daar zou onze regering zich bij wijze van elegante uitweg achter kunnen scharen. Daarnaast zou ons land ook een verklaring aan het pact kunnen laten toevoegen waarin uitgelegd wordt hoe we het pact exact moeten interpreteren in functie van het Belgische migratiebeleid. "Politici zijn een meester in het zoeken van dat soort oplossingen", besluit De Vadder.

Luister hier naar de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen