Videospeler inladen...

Jambon over geweld bij acties gele hesjes: "Totaal onaanvaardbaar"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is niet te spreken over het geweld bij het brandstofprotest van de zogenoemde 'gele hesjes' in Wallonië. Hij wil weten wie erachter zit.

Voorbije nacht ontaardde het protest van de 'gele hesjes' op de E19 ter hoogte van Feluy opnieuw in geweld en vernielingen. De politie moest 39 relschoppers oppakken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon noemt het geweld "totaal onaanvaarbaar". "Burgerprotest kan in een democratie, met vreedzame middelen. Zo was het ook begonnen. Wij kunnen niet toelaten dat mensen snelwegen en industrieterreinen blokkeren en vuur stoken naast een stookoliedepot."

Hij zegt dat hij alles zal laten doen om te weten wie erachter zit. Jambon hoopt dat de arrestaties van de voorbije uren heel wat informatie zullen opleveren om het geweld in de kiem te kunnen smoren. Politie en gerecht zullen daarvoor hun inlichtingen samenleggen. 

"Geïnfiltreerd door herrieschoppers"

"Ik denk dat het een infiltratie is", oppert Jambon. "Het is nog vroeg voor een analyse, maar het gaat in de richting van anarchisten, die geweld gebruiken als methode om zich tegen de maatschappij te keren. Dat is in een democratie onaanvaardbaar." Jambon kan zich niet uitspreken over de vraag of het om politiek gestuurd protest gaat. "Ik heb daar op dit moment geen aanwijzingen voor. Staatsveiligheid is dat aan het onderzoeken."

Eerder zei de Henegouwse provinciegouverneur Tommy Leclercq ook al dat de rellen zelf niets te maken hebben met het burgerprotest van de gele hesjes. Ook hij denkt dat het brandstofprotest geïnfiltreerd werd en overgenomen door herrieschoppers die uit Brussel kwamen afgezakt.

Meest gelezen