Jean-Jacques De Gucht over euthanasiezaak: "Men zal dit gebruiken om wet aan te vallen"

"Men zal dit waarschijnlijk proberen gebruiken om de euthanasiewet opnieuw aan te vallen. Daarom is het belangrijk dat de procedure altijd minutieus wordt gerespecteerd." Dat zegt Jean-Jacques De Gucht, euthanasiespecialist bij Open Vld, in reactie op de beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling om drie artsen door te verwijzen naar assisen.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd. Een van de zussen van de vrouw diende klacht met burgerlijke partijstelling in en het gerecht onderzocht de zaak.

De kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde donderdag dat er voldoende aanwijzingen zijn dat de voorwaarden en procedures die de euthanasiewet oplegt, niet nageleefd zijn. De drie artsen, twee dokters en een psychiater, werden verwezen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging. Het is voor zover bekend dat eerste keer dat artsen zich daarvoor moeten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

"De wet zal nu waarschijnlijk opnieuw worden aangevallen op basis van een ontkenning van het idee van psychisch lijden", reageert Jean-Jacques De Gucht. "We hebben nochtans een goede wet, maar hij moet op een correcte manier worden toegepast. Als je de procedure niet volgt, zet je heel veel op het spel."

Volgens het parlementslid ziet het er naar uit dat de toepassing van de euthanasie in dit geval niet professioneel is uitgevoerd, wat los staat van de vraag of de patiënte al dan niet recht had op euthanasie. "Het is nu aan het gerecht om zich te buigen over de gevolgde procedure", zegt hij.

Meest gelezen