Videospeler inladen...

Kees van Kooten heeft 'n nieuw boek: "Sterk Verdund"

Nieuw boek is niet de juiste term, het gaat om een verzameling uit de enorme productie van Van Kooten van de voorbije halve eeuw. "Sterk Verdund" verschijnt in een reeks dundrukken bij Van Oorschot. Eerder werden ook Carmiggelt, Campert, Marga Minco, Theo Thyssen en Annie M.G. Schmidt in die reeks gebundeld. 

Het was destijds Simon Carmiggelt, de vader van het "cursiefje", die Geert Van Oorschot inspireerde om dit soort "best off'' uit te geven, met ''het wezenlijke" van een auteur, niet van de grote romanschrijvers, maar van de beoefenaars van belletrie, het lichtere werk. Van Kooten is erg trots dat hij nu ook in dat pantheon zit, zei hij in "De Afspraak" op Canvas.  

Bijbelpapier en leeslint

"Sterk Verdund" telt 280 bladzijden in een erg compacte vorm. "Het kan in de binnenzak", stelt Kees Van Kooten tevreden vast. Het is "gedundrukt'', dus op bijbelpapier, en met een leeslint en harde kaft, erg chique en tegelijk handig en niet duur. Een aardig hebbeding kortom.  

De uitgeverij Van Oorschot vraagt de auteur, en maakt de keuze uit zijn werk. In "Sterk Verdund" staan enkele parels uit de beginperiode van Koot als auteur, trends en "treitertrends" bij voorbeeld, en stukjes die aanleunen bij de parodieën uit de televisieprogramma's. De teksten van meestal een paar of iets meer bladzijden volgen maatschappelijke trends van kortbij.   

Geen komische schrijvers meer helaas

Kees Van Kooten betreurt het dat er geen komische schrijvers à la Godfried Bomans meer zijn, de grootmeester van het geestige van de pot gerukte verhaal. Hedendaagse columnisten gaan anders te werk, humor dient er om een mening verteerbaar te maken, niet als een autonoom stijlmiddel op zich.  

Weinig zaken waar Van Kooten niet over schrijft. Maar meestal behandelt hij toch vertrouwde onderwerpen als de relatie ouders-kinderen, man-vrouw, huiselijk gedoe, gebeurtenissen met huisdieren, kaduuke apparaten... erg herkenbaar en een prima handvat om net iets meer te zeggen.   

Blijven schrijven, blijven lachen

Intussen legt Van Kooten de hand aan alweer een nieuw boek dat in maart verschijnt, een correspondentie met Remco Campert. De bejaarde schrijver kondigde vorig jaar het einde van zijn literaire bestaan aan, maar kijk, het kriekelde blijkbaar, en hij begon een rustig brievenproject met zijn vriend Koot. 

Van Kooten heeft nog altijd contact met zijn oude compagnon Wim De Bie. Vaak bellen ze elkaar op, zeker als er iets verontrustends of idioots gebeurt, en dan bedenken ze welke typetjes de figuren uit de dwaze werkelijkheid zouden kunnen spelen. Erg prettige gesprekken, aldus Van kooten, als we maar niet opnieuw effectief typetjes gaan vedrtolken in een televisieprogramma. 

Kees Van Kooten als de Vieze Man

De Vieze Man, de Oudere Jongere en de Oostblok-deskundige

Kees Van Kooten (°1941) werkte al in de jaren 60 voor radio en televisie in Nederland maar sloeg onverbiddellijk toe op de VPRO vanaf 1974 met zijn schoolvriend Wim De Bie in "Het Simplisties Verbond", "Koot en Bie" en "Van Kooten en De Bie". Ze hadden enkele top 40 hits, "stoned als een garnaal", "wees jezelf" en "rozen, rumbonen en rode wijn". Ze verrijkten het Nederlands met nieuwe woorden als "doemdenken" en "regelneverij".  

Met "De Tegenpartij" van Jacobse en Van Es voorspelden en ontmaskerden Koot en Bie ruim 35 jaar geleden al het huidige rechtse populisme van Wilders en soortgenoten. Maar Van Kooten schreef ook tientallen boeken, en samen met De Bie maakte hij jarenlang de "Bescheurkalender". "Sterk Verdund" is tegelijk een kennismaking voor nieuwe lezers, en een samenvatting voor trouwe fans. 

VIDEO: bekijk hieronder het volledige gesprek met Kees van Kooten in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen