Videospeler inladen...

May: "Dit is het juiste akkoord voor het Verenigd Koninkrijk", Corbyn: "Dit zijn 26 pagina's gebrabbel"

De Britse premier Theresa May reageert tevreden op de politieke verklaring die de toekomstige relaties tussen de EU en Groot-Brittannië regelt. “Dit is het juiste akkoord voor het Verenigd Koninkrijk,” verklaarde May. Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt het "een bijkomende stap richting een geordende en handelsvriendelijke brexit". Maar niet iedereen reageert zo positief. Labour-leider Jeremy Corbyn vindt de verklaring "26 pagina's gebrabbel."

De Britse Premier Theresa May is tevreden met de politieke verklaring. May vindt de politieke verklaring "het juiste akkoord voor het Verenigd Koninkrijk". "Het komt tegemoet aan de keuze in het referendum", verklaarde ze donderdag aan de pers. Dit "geeft ons terug controle over onze grenzen, ons geld en onze wetten, terwijl het onze jobs beschermt, onze veiligheid beschermt, en de integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt", maakte de premier zich sterk.

Een bijkomende stap richting een geordende en handelsvriendelijke brexit.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert "voorzichtig positief" op de ontwerptekst voor een politieke verklaring over de EU-Britse relaties na de brexit. "Een bijkomende stap richting een geordende en handelsvriendelijke brexit", klinkt het.  "Bovenop het handelsgedeelte komt er een vergaande regelgevende en douanesamenwerking met maatregelen om een 'level playing field' te verzekeren", maakt de Vlaamse minister-president zich sterk. "Daarbovenop is er de wil tot een brede samenwerking inzake onder andere onderzoek; ontwikkeling, jeugd, cultuur en onderwijs, maritiem transport en veiligheid en defensie."

Maar nog niet alle problemen zijn van de baan. Zoals de Gibraltar-kwestie bijvoorbeeld. De Spanjaarden hebben schrik dat ze na de brexit hun territoriale aansprakelijkheid over Gibraltar verliezen. Maar ook over de visserij bestaat er nog onenigheid. Verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Spanje en Nederland willen meer zekerheid over de toegang van hun vissers tot de Britse waters. "Het is aan de lidstaten om voort te werken en een goedkeuring van het akkoord te bereiken tegen zondag", zei de woordvoerder van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Volgens Bourgeois zou het "toch moeten kunnen leiden tot een gedragen akkoord". Hij roept alle betrokken partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar ook May gaat ervan uit dat tegen zondag de problemen van de baan zijn. "Ik ben zelfverzekerd dat we zondag een deal zullen overeenkomen die de hele Britse familie tevreden zal stemmen, ook Gibraltar. Zo'n akkoord is binnen handbereik, en ik ben vastberaden die ook te bereiken”, aldus May.

Dit zijn 26 pagina's gebrabbel

Jeremy Crobyn, leider de Britse partij Labour

Toch zijn niet alle reacties even positief. Labour-leider Jeremy Corbyn vindt de politieke verklaring "26 pagina's gebrabbel." Hij maakte het ontwerpakkoord meteen met de grond gelijk. "Deze 26 pagina's zijn een bewijs van de totale verprutsing van de onderhandelingen door de Tories. Dit is het slechtste van alle werelden", zei de oppositieleider. Volgens Corbyn maakt de politieke verklaring zoals ze nu op tafel ligt de onzekerheid alleen maar groter.

May's partijgenoot en ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson was niet malser voor de premier. De deal "maakt complete onzin van de brexit", zei hij. De tekst "staat bol van veralgemeningen en tegenstrijdigheden".

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen