N-VA sluit coalitie met Groen in Alken

In Alken heeft burgemeester Marc Penxten (N-VA) een coalitie met Groen gesloten. Huidig coalitiepartner Open Vld, met Limburgs gedeputeerde Igor Philtjens, moet daardoor naar de oppositiebanken. Dat schrijft Het Belang van Limburg en wordt door Penxten aan Belga bevestigd.

N-VA behaalde in Alken een absolute meerderheid dankzij een bijna verdubbeling van het aantal zetels. De partij ging in de Limburgse gemeente van zes naar elf zetels. Ook coalitiepartners Open Vld en Groen wonnen elk één zetel, waardoor ze respectievelijk op zes en drie zetels belandden. Ondanks de eigen absolute meerderheid wilde N-VA graag verder met zowel Open Vld als Groen.

Volgens Penxten liet Open Vld echter te lang op zich wachten, waardoor een grote coalitie met drie partijen niet mogelijk bleek. "We hebben met beide partijen gesprekken gevoerd en over het programma waren we het eens. We hebben zes jaar samengewerkt en wilden doorgaan wanneer de kiezers ons daarvoor beloonden", zegt Penxten. "Alleen moesten zij ons al vijf weken hun kandidaat doorgeven voor de bevoegdheid Financiën, maar dat bleef maar duren. Zij waren het niet eens binnen het eigen bestuur, omdat er een grote druk was om in de oppositie te gaan. Binnen Open Vld was er een enorme ontgoocheling en is er heel wat wrevel ontstaan. Het is duidelijk dat zij hun rangen niet gesloten kregen."

N-VA krijgt in de nieuwe coalitie, die een meerderheid van 14 op 21 zetels heeft, de burgemeester en 3,5 schepenen, terwijl Groen 1,5 schepenen krijgt. Penxten benadrukt dat de kiezers in Alken een duidelijke signaal hebben gegeven voor een coalitie van N-VA en Groen. "De huidige coalitie heeft gewonnen, maar wij zijn wel de duidelijke winnaar en de verliezers zitten in het kamp van Open Vld. Ik denk dat de kiezer hier wel voor gekozen heeft en dat ze dit een logischere keuze vinden dan met drie. De Alkenaars hebben ook duidelijk voor mij gekozen, en dan opteer ik liever voor stabiliteit."

Meest gelezen