Negen migranten omgekomen voor kust van Spanje, volgens overlevend kind

Op een strand in het zuiden van Spanje is een kind uit Guinee aangetroffen dat vertelde dat het de enige overlevende was van een oversteek van de Straat van Gibraltar in een opblaasbare boot. De negen andere migranten aan boord, onder wie zijn broer, zijn volgens de jongen dood, zo heeft de Guardia Civil woensdag gemeld.

"Het is een jongen uit Franstalig Afrika, een minderjarige, die ons zei dat hij uit Guinee kwam. Hij kwam uitgeput aan op de Spaanse kust en was er slecht aan toe", zei de woordvoerder van de Spaanse politie-eenheid van de provincie Cadix, in Andalusië. De minderjarige werd op het strand van El Palmar in Vejer de la Frontera gered en in Cadix in een ziekenhuis opgenomen.

De lijken van twee migranten, een man en een vrouw die mogelijk op de boot zaten, spoelden de voorbije dagen aan op stranden van Vejer de la Frontera en Chipiona.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn sinds begin dit jaar minstens 630 migranten op de westelijke Middellandse Zee omgekomen terwijl ze Spanje trachtten te bereiken. In 2017 lieten 224 migranten het leven in deze zone. Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen sinds januari bijna 50.000 clandestiene migranten en vluchtelingen in Spanje aan, aan boord van 1.859 boten.

Meest gelezen