Nissan zet topman Carlos Ghosn op straat

Het zat er al aan te komen, maar nu is het officieel: autobedrijf Nissan heeft zijn voorzitter Carlos Ghosn ontslagen. Ghosn, die ook nog CEO is van Renault, werd eerder deze week opgepakt in een zaak van financieel gesjoemel.

Maandag werd Carlos Ghosn (64), CEO van autoreus Renault en voorzitter van de raad van bestuur van samenwerkingspartner Nissan, opgepakt in Japan. Hij zou fiscale fraude gepleegd hebben door een substantieel deel van zijn inkomsten achter te houden. De fraude kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider.

Die beschuldiging heeft de Libanees-Braziliaanse Fransman nu zoals verwacht de kop gekost als voorzitter bij de raad van bestuur van Nissan. Nissan had eerder al laten weten dat Ghosn niet zou kunnen aanblijven. Bij Renault blijft Ghosn voorlopig wel nog aan boord. Twee vervangers hebben het daar tijdelijk van hem overgenomen.

Nissan vormt een alliantie met Mitsubishi en Renault. Het is maar zeer de vraag of dat samenwerkingsverband deze klap zal overleven. De Franse minister van Economie Bruno Le Maire gaat binnenkort samenzitten met zijn Japanse ambtgenoot Hiroshige Seko om de toekomst van de alliantie te bespreken.