Videospeler inladen...

39 mensen opgepakt na nieuwe woelige nacht met "gele hesjes" in Feluy, RTBF: "Een oorlogsscène"

Op de E19 ter hoogte van de Waalse plaats Feluy is het gisteravond laat en vannacht opnieuw onrustig geweest bij een blokkade door de "gele hesjes". Onder de manifestanten mengden zich gemaskerde relschoppers die de ordediensten en een ploeg van de RTBF viseerden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn 39 mensen opgepakt.

De E19 ter hoogte van Feluy - waar een grote vestiging van Total is - was afgelopen nacht en vanmorgen urenlang versperd door een actie van de "gilets jaunes" tegen de hoge brandstofprijzen. Net als de avond voordien werd de situatie gisteravond en vannacht grimmig. Kennelijk waren er enkele honderden gemaskerde amokmakers, die de manifestatie van de "gele hesjes" hadden geïnfiltreerd.

De gouverneur van de provincie Henegouwen stelde de crisisprocedure in en de politie zette het waterkanon in. Enkele manifestanten richtten zich ook opnieuw tot de media: volgens de Franstalige openbare omroep werd hun cameraman aangevallen en hun voertuig met stenen bekogeld. In de verwarring werd de cameraman ook gebeten door een politiehond, meldt de RTBF.

De ploeg van de RTBF spreekt van "oorlogsscènes" vannacht in Feluy. Ook elders op Waalse wegen zijn er blokkades, dat is onder meer het geval op de N6 ter hoogte van Bois-Bourdon aan de Franse grens. Daar staan volgens de politie zo'n 150 vrachtwagens geblokkeerd. Ook een brandstofdepot in Wierde bij Namen zou donderdagochtend nog altijd geblokkeerd geweest zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) meldt intussen dat er 39 mensen zijn opgepakt en ook dat er voertuigen in beslag zijn genomen. De brandstofsector vraagt dat de overheid nog kordater optreedt. "Men probeert wel, maar het kan nog beter. We worden nog altijd geconfronteerd, bijvoorbeeld deze nacht werden tankwagens tegengehouden en de lading geplunderd. Dat zijn toestanden die in het wilde westen voorkomen, je zou dat niet in een land als België verwachten", zegt Johan Mattart van de brandstofsectorfederatie BRAFCO. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen