© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Pilootproject start om baby's en peuters voor wie geen pleeggezin is op te vangen in gezinshuizen

Vier heel jonge kinderen voor wie geen pleeggezin gevonden wordt, kunnen vanaf januari terecht bij een opvoeder thuis. Die zal dag in dag uit voor het kind zorgen, wat op die leeftijd noodzakelijk is om een veilige hechting mogelijk te maken. Het is een pilootproject van SOS kinderdorpen, dat daarvoor een projectsubsidie kreeg van 290.000 euro.

Honderden kinderen jonger dan 6 jaar zitten in een instelling omdat ze (tijdelijk) niet bij hun biologische ouders kunnen blijven, maar ook geen pleeggezin beschikbaar is. In de instellingen worden de baby's en peuters verzorgd door een team van 8 tot 10 opvoeders die in shiften werken. De kans stijgt daardoor dat deze kinderen niet leren wat veilig hechten is.

Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) trok vorig jaar aan de alarmbel en stelde voor om zogenoemde gezinshuizen in te richten. Daar wonen één of twee opvoeders samen met maximaal 4 kinderen. Zo'n gezinshuizen bestaan al in Nederland.

De organisatie SOS kinderdorpen gaat nu vanaf januari starten met een pilootproject. Ze kregen een subsidie van 290.000 euro om 4 kinderen een jaar lang in een gezinshuis te begeleiden. Peuters op deze manier opvangen kost minder dan in een instelling. Volgens Lorin Parys en SOS kinderdorpen is het dus een win-win-oplossing. De volgende Vlaamse minister van Welzijn zal dan moeten beslissen of het project uitgebreid wordt.

Meest gelezen