Videospeler inladen...

Recordaantal jongeren op spoed na alcoholmisbruik: "Allerminst onschuldig, kan leiden tot hersenschade"

Nooit eerder zijn er zoveel jongeren in ons land op de spoed beland omdat ze te veel hebben gedronken. Vorig jaar ging het om 2.334 jongeren tussen de 12 en 17 jaar, zo blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). De Christelijke Mutualiteit (CM) roept op om de leeftijdsgrens voor alle alcoholische dranken op te trekken tot 18 jaar.

Eerst en vooral. De Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen spreekt van bingedrinking zodra een vrouw minstens vier glazen en een man minstens zes glazen alcohol drinkt in twee uur tijd. Wie te veel drinkt, kan een alcoholintoxicatie oplopen en op de spoeddienst van een ziekenhuis terechtkomen.

Recordaantal

Tussen 2014 en 2016 daalden de cijfers van het aantal minderjarigen dat in het ziekenhuis belandde door het drinken van alcohol. Maar in 2017 tekende het IMA opnieuw een recordaantal van 2.334 op. Het gaat om een stijging van 8 procent tegenover 2016. Ook in de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar neemt het alcoholmisbruik toe, van 11.325 gevallen in 2016 naar 11.554 in 2017. Het gaat om een toename van ruim 2 procent in een jaar tijd.

Maar het zijn niet alleen minderjarigen die steeds vaker overmatig alcohol drinken en in het ziekenhuis belanden. Ook bij de 65-plussers is er sterke toename. In 2008 waren er nog 9.887 opnames, vorig jaar was dat aantal gestegen tot net iets meer dan 17.000.

Er zijn opvallende geografische verschillen bij alcoholintoxicatie. Vooral de provincies die grenzen aan Frankrijk (West-Vlaanderen, Henegouwen en Luxemburg) scoren slecht. Dat zijn net de provincies waar vaker alcoholgerelateerde kankers voorkomen, zoals lever-, pancreas- en slokdarmkanker, stelt de CM.

"Allerminst onschuldig"

"Alcoholmisbruik op jonge leeftijd is allerminst onschuldig", reageert Luc Van Gorp, voorzitter van de CM. "Het kan leiden tot hersenschade met zwakkere studieresultaten en minder kansen op de arbeidsmarkt als gevolg. Wie vroeg begint te drinken, gaat later ook meer alcohol gebruiken. We zien trouwens evenveel alcoholmisbruik bij meisjes als bij jongens."

Een verklaring voor de stijging van het alcoholgebruik bij tieners en studenten heeft de CM niet. "Jonge mensen hebben vooral het gevoel dat ze erbij willen horen. Ze drinken en denken dat het allemaal geen kwaad kan. Voor veel jongeren, zeker twaalfjarigen, is het moeilijk om aan die groepsdruk te weerstaan. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat ze samen op de spoeddienst belanden als ze teveel gedronken hebben."

Een leeftijdsgrens of niet?

Het ziekteverzekeringsfonds noemt de nieuwe cijfers een wake-upcall en roept op om de leeftijdsgrens voor bier, wijn en schuimwijn op te trekken tot 18 jaar. "Ook de Hoge Gezondheidsraad en de VAD raden dat aan", klinkt het. "In 22 van de 28 EU-landen ligt de leeftijdsgrens al op 18 jaar. België blijft achter. De nieuwe cijfers over alcoholmisbruik tonen aan dat we er met sensibilisering alleen niet gaan komen."

Een maand geleden laaide de discussie rond alcoholgebruik bij jongeren ook al op. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigde toen aan dat ze jongeren van 16 niet wou verbieden om bier, wijn of schuimwijn te drinken. "Alcohol volledig verbieden tot 18 jaar zou ertoe leiden dat jongeren verdoken gaan drinken", zei de minister toen.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen