Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump over dood Khashoggi: "Misschien moet de wereld verantwoordelijk gehouden worden"

De Amerikaanse president Donald Trump laat steeds duidelijker zien dat hij niet bereid is om bondgenoot Saudi-Arabië te laten vallen na de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Dat is opnieuw gebleken tijdens een persmoment in Mar-a-Lago, Florida, waar Trump de Amerikaanse feestdag Thanksgiving doorbrengt. "Misschien moet de wereld verantwoordelijk worden gehouden", opperde de president. "Want de wereld is een kwaadaardige plaats."

De Amerikaanse president blijft erbij dat er niet genoeg bewijsmateriaal is om de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman aan te wijzen als opdrachtgever van de moord op Jamal Khashoggi. "Misschien moet de wereld verantwoordelijk worden gehouden, want de wereld is een kwaadaardige plaats", klonk het in Mar-a-Lago. "Wereld is een kwaadaardige, kwaadaardige plaats."

"Ik haat de misdaad en ik haat wat gebeurd is en ik haat de doofpot", zei Trump nog. "En ik zal je nog iets vertellen: de kroonprins haat het nog meer dan ik."

Ik haat de doofpot. En de kroonprins haat het nog meer dan ik

Zijn uitlatingen hebben verschillende politici geschokt, zeker ook binnen Trumps Republikeinse Partij. Zo zei senator Bob Corker dat hij "onthutst" was. "Het is een delicate situatie, want het gaat om een decennialange bondgenoot. Maar we hebben hier een kroonprins die, geloof ik, de dood van een journalist heeft bevolen". Corker vergeleek de uitspraak van Trump met een persmededeling van de Saudische autoriteiten. Naar verwachting zal de kritiek, ook vanuit Republikeinse hoek, heropflakkeren na het Thanksgiving-weekend, wanneer de politici de draad weer opnemen.  

Niet eerste uitspraak in die zin

Trump borduurde met zijn uitspraken trouwens voort op wat hij de voorbije dagen al zei. Twee dagen geleden al had hij te kennen gegeven weinig geloof te hechten aan het besluit van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die ervan uitgaat dat de moord is bevolen door de Saudische kroonprins. Trump liet ook weten dat hij de geluidsopnames van de moord niet zou beluisteren.

Gisteren bedankte Trump de Saudi's expliciet, omdat ze voor lage olieprijzen zorgen. "Fantastisch! Zoals een grote belastingsverlaging voor Amerika en de wereld. Geniet ervan! Van 82 dollar naar amper 54 dollar. Dank u Saudi-Arabië, maar laat ons nog lager gaan!". 

Als we deze standaard zouden gebruiken, dan zouden we geen enkele bondgenoot meer over houden

In Mar-a-Lago ging Trump nog verder in op de economische belangen van het bondgenootschap met Saudi-Arabië. "Wil men echt dat ik honderdduizenden jobs opgeef?", klonk het. "En eerlijk gezegd, als we deze standaard zouden gebruiken, dan zouden we geen enkele bondgenoot meer over houden."

Trump dreigt ermee grens met Mexico te sluiten

Thanksgiving geldt traditioneel als een paar dagen van "wapenstilstand" binnen de Amerikaanse politiek -vandaar ook dat critici hun verontwaardiging over Trumps uitspraken niet meteen luidkeels uitschreeuwen. De president zelf hield zich dan weer minder in. Hij haalde stevig uit, niet naar de politieke wereld, maar naar de rechterlijke macht.

Trump ging tekeer tegen het hof dat zijn presidentieel decreet over migratie afkeurde. Hij beschuldigde de rechters ervan dat ze er "een zootje van maken" en "chaos, dood en gewonden" veroorzaken. 

Als het moet, gebruiken de militairen dodelijk geweld

Trump ging tijdens het persmoment in Mar-a-Lago nog in op de migrantenkaravaan in de buurt van de Amerikaanse grens. Hij dreigt ermee de grens met Mexico te sluiten als de aankomst van de migranten leidt tot wanorde.

Trump stuurde 6.000 militairen naar de grens om de migranten af te schrikken. "Als het moet, gebruiken ze dodelijk geweld", antwoordde hij op een vraag van een journalist. Ik heb hiervoor toestemming gegeven, als het moet". Trump zei te hopen dat het niet nodig zou zijn. "Maar je hebt te maken met tenminste 500 ernstige criminelen. Je hebt hier te maken met ruig volk."

Meest gelezen