AFP or licensors

Opnieuw onrust in Tunesië: land ligt lam door staking overheidspersoneel

In Tunesië ligt het openbaar leven grotendeels lam door een staking van het overheidspersoneel. De ambtenaren gaan de straat op om loonsverhoging te eisen. Ze zeggen dat ze lijden onder een verminderde koopkracht en stijgende inflatie. In de hoofdstad Tunis protesteerden duizenden mensen voor het parlementsgebouw. 

Ruim 670.000 Tunesiërs, goed voor een zesde van de totale werkende bevolking, werkt voor de overheid. Meer dan 15 procent van het budget gaat naar de uitbetaling van hun lonen. De ambtenaren vragen een hoger loon, omdat de prijzen stijgen, maar hun salaris niet mee omhoog gaat. Onderhandelingen tussen regering en vakbonden zijn afgesprongen.  

De ambtenaren zijn massaal ingegaan op de oproep van de machtige vakbond UGTT om de straat op te gaan. "We vragen geen gunst, maar het behoud van onze koopkracht", zei vakbondsleider Noureddine Taboubi.

Volgend jaar verkiezingen

Volgens de UGTT nam 90 procent van de ambtenaren deel aan de staking, en is deze actie de grootste van de voorbije vijf jaar. Het zou ook de eerste keer zijn dat er zo massaal wordt betoogd door ambtenaren.

Niet alleen in de hoofdstad Tunis en andere grote steden zoals Sfax en Gafsa, maar ook in afgelegen gebieden werd het openbaar leven grotendeels lamgelegd door de actie. Het openbaar vervoer reed wel uit en in ziekenhuizen werd een minimale dienstverlening verzekerd, maar scholen, administratieve instellingen en de meeste ministeries bleven dicht. 

AFP or licensors

De staking vindt plaats op een opvallend moment. Precies over een jaar zijn er parlements- en presidentsverkiezingen in Tunesië, maar de politieke spanning loopt nu al hoog op.

In de hoofdstad Tunis stapten duizenden betogers op naar het parlement om het ontslag van de regering te vragen. Ze spraken zich uit tegen de besparingsmaatregelen die de regering oplegt onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Tunesië een paar jaar geleden een lening van bijna 3 miljard dollar gaf.

Begin dit jaar was er ook al dagenlang hevig protest tegen de wurgende besparingsmaatregelen. Na de Arabische Lente in 2011 was Tunesië het enige land in de regio waar democratische hervormingen zijn doorgevoerd, maar geen enkele regering is er tot dusver in geslaagd om iets te doen aan de hoge werkloosheid en inflatie.  

AFP or licensors

Meest gelezen