Videospeler inladen...

Impact van brandstofprotest breidt uit, ook problemen in Vlaamse tankstations

De protesten tegen de hoge brandstofprijzen hebben ook voor Vlaanderen steeds meer gevolgen. In Tongeren, in de provincie Limburg, zijn door de acties twee tankstations zonder diesel gevallen en ook in zes stations van Dats 24 waren er problemen. Actievoerders hebben vanmiddag ook een depot in Neder-over-Heembeek een tijdlang volledig geblokkeerd.

De "gele hesjes" protesteren nu al zeven dagen op rij tegen de hoge brandstofprijzen in ons land. De acties begonnen in Frankrijk, en kregen al snel navolging in Wallonië. Daar staan ondertussen al een tiental tankstations helemaal droog. 

Ook in Vlaanderen worden de gevolgen van de protesten steeds meer voelbaar. In Tongeren zijn twee tankstations zonder diesel gevallen en ook in zes stations van Dats 24 waren er vanmiddag tekorten. Daar zijn de tankstations intussen wel weer voorzien. 

Actievoerders hebben vanmiddag ook een depot van Total in Neder-over-Heembeek volledig geblokkeerd. De politie heeft de toegang intussen weer vrijgemaakt. Niemand werd opgepakt. Er waren ook even geruchten over een blokkade aan een depot in Vilvoorde, maar dat zou volgens de politie niet kloppen.

"Problemen in Vlaanderen zeer tijdelijk"

"In principe zijn er in Vlaanderen geen problemen voor wat betreft de bevoorrading", zegt Johan Mattart van Brafco, de federatie van brandstofhandelaars. "Door de blokkades in Wallonië zijn er in bepaalde depots wel lange wachtrijen ontstaan waardoor de planning om de tankstations te bevoorraden wat in de war gestuurd is."

Volgens Mattart gaat het echter om een zeer tijdelijk probleem, en is het tekort in Tongeren "eerder de uitzondering dan de regel" voor wat de situatie in Vlaanderen betreft.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) laat ondertussen weten dat er een uitzondering komt op de rij- en rusttijden voor brandstoffenvervoerders. Op die manier moet de bevoorrading van brandstof gegarandeerd worden. De uitzondering geldt vanaf morgen en dat gedurende 7 dagen.

300 agenten naar Feluy

De site van Total in Feluy, in de provincie Henegouwen, is op vraag van de politie opnieuw gesloten. Vanaf 18.00 uur worden ook extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo'n 300 agenten worden ingezet. In Feluy zijn afgelopen nacht 39 mensen opgepakt nadat de protesten er opnieuw uit de hand liepen. Het zou gaan om relschoppers die zich gemengd hebben tussen de actievoerders. De "gele hesjes" zelf distantiëren zich volledig van het geweld van de afgelopen dagen. 

VIDEO: onze reporter Stef Meerbergen is in Feluy: "Indrukwekkende machtsontplooiing"

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen