Videospeler inladen...

Véronique Goossens: "Jaarverslag van Nationale Bank lezen, geeft hetzelfde plezier als een roman"

De voormalige Kanaal Z-presentatrice Véronique Goossens wordt bij Belfius de eerste vrouwelijke hoofdeconoom bij een Belgische bank. "Ik zie het niet als een nadeel dat ik geen diploma economie heb. Ik ben gepassioneerd door economie. Een jaarverslag van de Nationale Bank lezen, dat geeft hetzelfde plezier als een roman lezen", zegt Goossens in "Van Gils & gasten".

De 48-jarige Véronique Goossens gaat in maart aan de slag als hoofdeconoom bij de bank Belfius. Enkele maanden geleden ruilde de journaliste haar job bij de zakenzender Kanaal Z voor vicehoofdeconoom bij Belfius.

"Ik heb vijftien jaar gepresenteerd op Kanaal Z. Het was na vijftien jaar Kanaal Z tijd voor een nieuw hoofdstuk. Dat is aangebroken. Ik heb de eerste pagina omgeslagen. Ik was heel verrast toen men mij vroeg als hoofdeconoom. Ik heb er even over moeten nadenken. Je start je carrière en je wordt journalist. Plots krijg je een vraag uit een hoek die je echt niet verwacht had. Gaandeweg door er over te praten en te kijken wat precies de inhoud is van de job, was ik ervan overtuigd dat ik dit moet doen", legt Goossens uit in "Van Gils & gasten".

Hoofdeconoom zet de lijnen uit bij de studiedienst van de bank

Véronique Goossens ziet het niet als een nadeel dat ze geen diploma economie heeft. "Misschien is het zelfs een voordeel. Je kijkt op een heel andere manier naar de economie. Nu is het wel zo dat als je vijftien jaar voor Kanaal Z hebt gewerkt en al die mensen hebt geïnterviewd over allerlei thema’s die met economie te maken hebben, dan leer je veel bij. Ik ben ook gepassioneerd door economie. Een jaarverslag van de Nationale Bank lezen, dat geeft hetzelfde plezier als een roman lezen. Het is heel wollig, maar daar staat enorm veel in. Ik geniet daar echt van."

De voormalige journaliste was zelf verrast toen bleek dat ze de eerste vrouwelijke hoofdeconoom is bij een bank in België. "Ik had er zelf niet bij stilgestaan. Ik vind het wel mooi dat het nu een vrouw is. Helaas is dat een issue bij de Nationale Bank. Ik vind dat daar meer vrouwen moeten komen, ook in de raad van bestuur."

De hoofdeconoom bij een bank zet onder meer de lijnen uit voor de studiedienst. "Onze studiedienst heeft een aantal heel interessante studies, onder meer over de gezondheid van lokale besturen en over de gezondheid van de ziekenhuizen. Zelfs de Nationale Bank refereert naar onze studie over lokale besturen wanneer de Nationale Bank haar eigen studie rond lokale financiën publiceert."

"Er zijn ook andere zaken, zoals macro-economische studies. Het is de bedoeling daar vorm aan te geven en dat uit te dragen. Als chief opinion is het de bedoeling dat ik een stem word in het maatschappelijke debat omtrent heel wat zaken die economisch georiënteerd zijn. De gevolgen van de bankencrisis zijn nog altijd voelbaar, maar ik denk dat de banken veel sterker zijn dan tien jaar geleden. De bankensector is intussen een van de meest gereguleerde sectoren", besluit Goossens.

Meest gelezen