Archieffoto, vrouwen in vluchtelingenkamp Zuid-Soedan

Verontwaardiging over Zuid-Soedanees meisje dat voor 500 koeien werd geveild op Facebook

In Zuid-Soedan werd een meisje van zeventien op Facebook geveild voor vijfhonderd koeien, drie luxe auto's, twee fietsen, een boot en een paar gsm’s. Het is de grootste bruidsschat die ooit werd betaald, heeft de regering gemeld. De man die de bieding won was ongeveer drie keer zo oud als het minderjarige meisje, wist een mensenrechtenadvocaat te melden. De veiling lokt wereldwijd enorme verontwaardiging uit. Ook Facebook ligt onder vuur omdat de veiling op de sociale netwerksite werd aangekondigd. 

“Ze werd gereduceerd tot koopwaar”, vertelt Phillips Anyang Ngong, de mensenrechtenadvocaat die de veiling probeerde tegen te houden. Hij noemde het de “grootste vorm van kindermisbruik en mensenhandel” die hij ooit heeft gezien. ”Alle betrokkenen moeten ter verantwoording worden geroepen”, eist hij.

Het is de grootste vorm van kindermisbruik en mensenhandel die ik ooit heb gezien

Phillips Anyang Ngong

De inspanningen van de advocaat waren tot nu tevergeefs want eerder deze maand werd het meisje uitgehuwelijkt aan de hoogste bieder. Op Facebook waren foto’s te zien van het meisje terwijl ze naast de bruidegom zat. In een witte jurk zit ze naast de man en staart voor zich uit. Ze werd zijn negende vrouw. De bruidegom werd gevraagd naar een reactie door persbureau AP, maar hij wou geen commentaar geven. 

(Lees verder onder foto)

Zuid-Soedanees meisje op haar trouw. Bron Foto Facebook

“Barbaars gebruik van technologie”

De veiling heeft nationaal en internationaal veel verontwaardiging uitgelokt. Het feit dat de bieding op Facebook kon worden aangekondigd kreeg erg veel kritiek. Er werd een bericht over de veiling geplaatst en ze werd in verschillende berichten besproken op de netwerksite, maar de veiling werd niet uitgevoerd op Facebook. Toch duurde het vijftien dagen vooraleer Facebook het bericht over de veiling verwijderde. Maar “andere berichten over de veiling, die de praktijk verheerlijkten bleven wel staan”, zei George Otim, directeur van Plan International in Zuid-Soedan.

Het barbaarse gebruik van deze technologie doet denken aan een hedendaagse slavenmarkt

George Otim

"Het barbaarse gebruik van deze technologie doet denken aan een hedendaagse slavenmarkt. Dat een meisje vandaag de dag op 's werelds grootste sociale netwerksite kan verkocht worden voor een huwelijk is niet te geloven”, zei een verontwaardigde Otim nog.

Activisten vrezen dat deze veiling andere families zou kunnen inspireren om sociale media op gelijkaardige manier te gebruiken om zo een hogere bruidsschat te kunnen bemachtigen. 

(Lees verder onder foto)

“Elke vorm van mensenhandel is verboden op Facebook”

Facebook heeft ondertussen gereageerd op het voorval. "Elke vorm van mensenhandel, of het nu gaat om berichten, pagina's, advertenties of groepen is verboden op Facebook. We hebben het bericht verwijderd en het account van de persoon die dit op Facebook heeft gepost permanent uitgeschakeld", zei een woordvoerder.

"We verbeteren continu de methoden die we gebruiken om inhoud te detecteren die ons beleid schendt", aldus de woordvoerder.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto, vrouwen in vluchtelingenkamp Zuid-Soedan

Regering: "Afgelegen gebieden moeilijk te controleren"

De regering van Zuid-Soedan veroordeelt de praktijk, maar zei meteen ook dat het "de culturele normen van de gemeenschappen niet kan controleren", vooral niet die in "afgelegen gebieden".

Een woordvoerder had het ook over een Afrikaanse traditie. “Als je het door Europese ogen bekijkt zal je het een veiling noemen", zei een woordvoerder van de regering, Ateny Wek Ateny. “Maar je moet het door Afrikaanse ogen bekijken. Het is een traditie die duizenden jaren terug in de tijd gaat. "

Het uithuwelijken van kinderen heeft verregaande consequenties voor de toekomst van het kind op vlak van gezondheid en ontwikkeling

Maar verschillende lokale ambtenaren en activisten zijn het daar niet mee eens. Zo publiceerde de Nationale Alliantie Voor Vrouwelijke Advocaten in Zuid-Soedan een verklaring waarin ze de ambtenaren vroeg om zicht te houden aan het plan van de regering. Die wil namelijk tegen 2030 kindhuwelijken in het land willen uitroeien. 

Plan International  heeft aan de Zuid-Soedanese regering gevraagd om een onderzoek te openen. “Het uithuwelijken van kinderen heeft verregaande consequenties voor de toekomst van het kind op vlak van gezondheid, onderwijs, ontwikkeling en welzijn. Bovendien wordt het vaak uitgevoerd tegen de wil van de meisjes”

Situatie Zuid-Soedan

Zuid-Soedan heeft, wanneer het meer autonomie kreeg van Soedan, stappen ondernomen om de rechten van vrouwen en meisjes te beschermen. Zo werd in 2008 in The Child Act opgenomen dat het verboden is om met kinderen onder de 18 te huwen. In 2011 werd het land onafhanklijk. In de overgangsgrondwet werd toen onder andere opgenomen dat een huwelijk met instemming van de vrouw moet gebeuren.

Toch tonen recente cijfers van UNICEF dat nog steeds 52 procent van de meisjes uitgehuwelijkt wordt voor ze achttien zijn. In Zuid-Soedan brak er in 2013 een burgeroorlog uit. Volgens de VN veroorzaakt de huidige situatie van armoede, crisis en instabiliteit in het land, dat meisjes blijven uithuwelijkt worden. Heel wat families geloven namelijk dat deze praktijk hen zal helpen om uit de armoede te geraken. 

Archieffoto Zuid-Soedan

Meest gelezen