Voor het eerst dirigeert een vrouw Symfonieorkest Vlaanderen

Kristiina Poska uit Estland gaat 5 concerten van Symfonieorkest Vlaanderen dirigeren. Ze is de eerste vrouw die dat zal doen. 

Bijna 60 jaar bestaat Symfonieorkest Vlaanderen en al die tijd namen enkel mannen het stokje van de dirigent op. Daarin komt komende vrijdag verandering want dan zal Kristiina Poska uit Estland het orkest leiden, als eerste vrouw ooit.

Concreet zal Poska "Triple Beethoven" dirigeren, een reeks van 5 concerten van ongeveer 2 uur met werken van Beethoven, Schubert en een werk van de jonge Vlaamse student Karel Stulens.

Poska dirigeert al zowat 10 jaar op professioneel niveau, voornamelijk in Duitsland. Daar ze maakte ze faam als kapelmeester van de Komische Oper in Berlin. Het is haar eerste concertreeks in België en de repetities lopen vlot.

Muzikaliteit heet niets te maken met man of vrouw zijn

"Het voelt erg speciaal", zegt Poska. "Ik hou echt van dit orkest, de mentaliteit, de muzikanten en de sfeer. Gelukkig wist ik vóór de repetities niet dat ik de eerste vrouw ben die het orkest leidt. Het zou te veel stress hebben gegeven."

Klassieke muziek is nog steeds een mannenwereld en het aantal vrouwen onder de dirigenten blijft beperkt. Er heersen nog heel wat vooroordelen. "Onlangs is me door een verstandig persoon de vraag gesteld of vrouwen even goed piano kunnen spelen als mannen", zegt Poska. "Muzikaliteit heeft natuurlijk niets te maken met man of vrouw zijn."

Symfonieorkest Vlaanderen zegt dat het Poska in eerste instantie om haar talent heeft gevraagd. "We zoeken voornamelijk dirigenten met een goede visie op het repertoire", zegt intendant Frederik Styns. "We willen mensen die een interessante carrière hebben en een aanpak, stijl en esthetiek hebben die bij het orkest past."

Binnenkort zal een vrouw ook het Antwerp Symphony Orchestra leiden en zelfs permanent. Vanaf het seizoen 2019-2020 mag Elim Chan zich chef-dirigent van het orkest noemen. Ze is meteen de jongste ooit in die functie.

De concertreeks "Tripel Beethoven" start vrijdag in Brugge. Daarna volgen concerten in Gent, Antwerpen, Heist-op-den-Berg en Oostende.

Meest gelezen