Brief aan de Sint

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: het is hoog tijd om de brief aan de Sint te schrijven.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Beste Sint,

Tot een jaar of 7, 8 geleden schreef ik u eind november nog jaarlijks een brief, weliswaar zonder vermelding van mijn leeftijd. En ieder jaar, op de avond van 5 december, zette ik mijn schoen, met een wortel voor uw paard en een flesje alcoholvrij bier voor Piet. Ook al was de schouw in huize Van Dievel dicht gemetseld!

Telkens weer geschiedde het wonder en werden mijn bescheiden wensen op 6 december werkelijkheid. Maar toen kwam de klad erin. Ik schreef geen brief meer en uw diensten schrapten mij van uw adressenlijst. Misschien had u intussen achterhaald dat ik niet meer tot uw normale doelgroep behoor. Nu ik lees dat BPost nog steeds zijn stinkende best doet om alle brieven van grote en kleine kinderen bij u te bezorgen, waag ik nogmaals mijn kans. 

Mijn wensen zijn bescheiden en makkelijk vervulbaar voor een heilige met een lange arm als u.

Mijn pensioen is niet hoog en niet laag, maar om eens iets extra's te kunnen doen zou bijvoorbeeld een uittredingsvergoeding welkom zijn. Er is altijd wel iets te vinden waar ik uit kan treden.

Als dat bij Jo Vandeurzen en bij Pieter De Crem kan, waarom dan niet bij mij? In geval van nood wil ik mij ook beschikbaar stellen om voor zekere partij in zekere provincie lijsttrekker te worden. Om daarna meteen uit te treden, wel te verstaan. Een oude aap kan men geen kuren meer leren.

Mocht u deze wens niet kunnen vervullen, kan u dan misschien een bijna failliete voetbalclub uit de hogere regionen in mijn schoen kunnen leggen. Ik lees overal dat er in zo'n club altijd wel iets in het zwart te ritselen valt. Mocht er geen club voorhanden zijn – wat mij overigens zou verbazen -, zou ik ook tevreden zijn met een winkeltje in buitenlandse voetballers, liefst jonge Afrikanen, want daar valt grof geld mee te verdienen. Doet u er meteen een half dozijn malafide voetbalmakelaars bij. Ze hoeven niet per se spijtoptant te zijn hoor. En een advocaat met naam die gratis mijn belangen verdedigt als ik in moeilijkheden zou komen.

Voorts heb ik nog wat kleinere wensen. Gelijk loon voor gelijk werk. Kraantjeswater dat niet vies naar chloor smaakt. Meer bussen van De Lijn in de Kempen. Wereldvrede, vooral voor de kinderen in Jemen. Geluk voor mijn oude vriend Bo Van Spilbeeck. Een bestseller als dat zou kunnen, want een schrijver wil niet alleen geprezen worden. Pijnloze gewrichten voor mijzelf en voor mijn vriend Jan in Kalmthout.

En vooral: geluk met en voor mijn geliefden.

Beste Sint, ik wil niet gulzig lijken en mijn lijstje is niet te nemen of te laten. Mocht u geen tijd of geen zin hebben om al mijn wensen te vervullen, dan zal ik mij zonder morren tevreden stellen met de vervulling van de laatste. Mijn schoen zal klaarstaan!

Uw Lowieke

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen