Videospeler inladen...

Wereld Meteorologische Organisatie: het aantal broeikasgassen blijft stijgen

De hoeveelheid broeikasgassen heeft jaar vorig opnieuw een recordhoogte bereikt. Dat staat in het jaarlijks rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). In 2107 is het aantal deeltjes CO2 per miljoen deeltjes lucht (ppm) gestegen tot 405,5. Dat is een stijging van 2,2 ppm. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen voor een ommekeer meent de weerkundige organisatie.

De Wereld Meteorologische Organisatie meet het hele jaar door op zowat alle plekken in de wereld de uitstoot van de belangrijkste broeikasgassen. Dat gebeurt niet alleen op vaste meetplaatsen, maar ook vanuit vliegtuigen en schepen die bepaalde routes volgen.

Onderzoeksschip van de Australische marine, foto: CSIRO

Het belangrijkste broeikasgas, CO2, is vorig jaar gestegen tot 405,5 deeltjes per miljoen deeltjes lucht (ppm). Ten opzichte van de uitstoot ten tijde van de Industriële Revolutie is dat een stijging van 146 procent. Die is volgens de WMO vooral te wijten aan het verbranden van steenkool, olie en gas en de productie van cement.
44 procent van die CO2 is in de atmosfeer terecht gekomen. De rest is opgenomen door de aarde (bossen, moerassen, bodem) en de oceaan.

Lees verder onder de grafiek

Ook uitstoot van andere langlevende broeikasgassen zoals methaan (CH4) en lachgas (N2O) is vorig jaar lichtjes gestegen. Beide zijn zowel van de natuur als van de mens afkomstig. In de natuur kunnen moerassen en termietenheuvels methaan produceren. Maar ook de veeteelt en de olieontginning zijn een belangrijke bron van dit krachtige broeikasgas.

Lachgas of distikstofoxide wordt deels door de oceanen en de bodem vrijgegeven, maar komt ook vrij bij industriële processen en het gebruik van meststoffen.

Meer koelvloeistoffen

De WMO maakt zich ook zorgen over de stijging van een aantal schadelijke koelvloeistoffen zoals CFC-11 en CFC-12. Het gaat om chloorfluorkoolstofverbindingen die niet alleen de ozonlaag aantasten maar ook een krachtig broeikaseffect hebben. De productie en verspreiding van deze stoffen moet volgens het Protocol van Montreal (1987) afgebouwd worden. Dat is aanvankelijk gebeurd, maar die trend is blijkbaar gekeerd. De meetresultaten wijzen in dat verband naar bronnen in China.

"Er zijn geen aanwijzingen van een ommekeer van deze trend van stijgende broeikasgassen

Wereld Meteorologische Organisatie

Volgens de WMO ziet het er niet naar uit dat de stijging meteen wordt omgebogen. In oktober verscheen het rapport van de Verenigde Naties over de opwarming van de aarde met 1,5 graad. Daaruit bleek dat we tegen 2050 geen broeikasgassen meer in de atmosfeer mogen pompen om de opwarming binnen de perken te houden. De wetenschap is duidelijk, zegt WMO topman Petteri Taalas hierover, "zonder snelle vermindering van CO2 en andere broeikasgassen zal het effect van de klimaatverandering op het leven op aarde steeds groter worden en steeds minder omkeerbaar."

Hij verwijst naar de laatste keer dat er nog zo'n hoge CO2 concentraties waren in de atmosfeer, 3 tot 4 miljoen jaar geleden. Toen was het 2 tot 3 graden warmer en was de zeespiegel 10 tot 20 meter hoger dan vandaag.

Het tijdsvenster om te handelen is bijna gesloten

Petteri Taalas, WMO

Volgende week verschijnt een nieuw rapport van de Verenigde Naties over de kloof tussen de klimaatplannen van alle landen en wat er moet gebeuren om de opwarming in te tomen. Samen met de andere studies zal dit ruim voldoende stof zijn voor de jaarlijkse VN klimaatconferentie die op 2 december van start gaat in het Poolse Katowice.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen