WHO: "Wereldwijd neemt aantal malariabesmettingen toe"

Het aantal malariabesmettingen neemt wereldwijd toe, dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar jaarlijks malariarapport vrijgegeven. Het aantal gevallen van de dodelijke ziekte lag in 2017 op 219 miljoen, in 2016 was dat 217 miljoen. De organisatie wil dat er nog meer inspanningen worden geleverd op vlak van preventie en behandelingen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. 

De huidige stijging is een trendbreuk, want de voorbije jaren nam het aantal malariagevallen net af. Tussen 2010 en 2015 daalde het aantal malariainfecties van 239 miljoen naar 214 miljoen. De daling was onder andere te verklaren door betere muskietennetten die behandeld werden met insecticide. Maar tussen 2015 en 2017 werd er geen vooruitgang in het terugdringen van de ziekte geboekt, integendeel. 

"70 procent besmettingen komt uit elf landen"

De WHO zegt dat er geen verdere daling is omdat ze met hun huidig budget niet alle risicogebieden kunnen bereiken. Vooral in Afrika vormt dat een probleem. Zo komen zeventig procent van alle malariagevallen wereldwijd uit elf landen: Burkina Faso, Kameroen, Congo, Ghana, Mali, Mozambique, Niger, Nigeria, Oeganda, Tanzania en India. In dat laatste land bleek de aanpak succesvol te zijn en is het aantal gevallen wel gedaald met 24 procent tussen 2017 en 2016. In Afrika daarentegen is het aantal zieken gestegen met 3,5 miljoen.  

De organisatie kondigt aan dat ze meer gaat inzetten op de lokale aanpak. Ze vraagt ook aan de wereldleiders, in de regio’s waar de cijfers stijgen, om hun beleid aan te passen. En om meer in te zetten op de beschikbaarheid van preventie en behandelingen. Bovendien is er meer budget nodig om in de toekomst de ziekte succesvol te  bestrijden. 

"Aantal sterfgevallen daalt"

Positief nieuws is dat het aantal sterfgevallen door malaria wel is gedaald. Op twee jaar tijd was er een daling van 3,1 procent, vorig jaar stierven er nog 435.000 mensen aan de ziekte. De meest kwetsbare groep zijn kinderen onder vijf jaar,  61 procent van de slachtoffers viel in deze leeftijdscategorie.

Malaria is een infectieziekte die meestal wordt verspreid door een beet van de malariamug. De ziekte kan voorkomen worden en is behandelbaar. 

Meest gelezen