Zuster Cecylia, de oudste non ter wereld, is overleden, ze werd 110

Zuster Cecylia behoorde tot de orde van de dominicanessen. Op 25 maart vierde ze haar 110e verjaardag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp ze Poolse Joden ontsnappen voor de nazi's. In 2009 kreeg ze van het Yad Vashem museum in Israel de eretitel "Rechtvaardige onder de Volkeren".  

Cecylia Maria Roszak werd in 1908 geboren in Poznan in het westen van Polen, destijds een Pruisische stad. In 1929 trad ze in het klooster in Krakau. In 1938 stuurde de orde van de dominicanessen haar naar Vilnius, nu Litouwen, toen Polen. Ze lag er vanaf 1941 mee aan de basis van een klooster waar een kleine 20 joden konden onderduiken, onder hen enkele anti-nazi verzetsstrijders.  

Na de oorlog was Cecylia organiste, zangeres, concièrge en moeder overste. Toen ze al over de 100 was, zei ze in een interview dat ze het leven erg mooi vond, maar te kort... Tot 2 jaar geleden nam ze deel aan het gemeenschapsleven in het klooster. 

Maria Roszak als meisje, foto Siostry Dominikanki

Meest gelezen