Videospeler inladen...

103-jarige Jeanne Dubois leert zwemmen

103 jaar oud en nog leren zwemmen. Jeanne Dubois (in het midden op de foto hierboven) uit Velm doet het met veel plezier. Ze ging ondertussen al vijf keer ploeteren in het zwembad van het wooncentrum Triamant. In de eeuw dat ze al in het Limburgse woont, zijn dat de allereerste zwemslagen ooit.

Jeanne Dubois groeide op in Velm en woonde het grootste deel van haar leven in Sint-Truiden. Ondertussen keerde ze terug naar Velm, maar dan om in de woon-en leefomgeving Triamant te gaan wonen.

Pootje baden aan zee

Onder begeleiding van ergotherapeuten wil Triamant haar oudere bewoners zo veel mogelijk doen bewegen. Zwemmen is daar een onderdeel van. Voor Jeanne is dat volledig nieuw. "Vroeger bestond dat niet", zegt ze. "Met mijn voeten in het water, dat deed ik wel. Als we naar de zee gingen. Maar nooit verder dan de knieën. Ze zullen mij hier wel niet laten verdrinken, hé?"

Jeanne in het water van het zwembad met een dikke luchtband

Zwemmen is zweven

Of het zwemmen ondertussen al lukt? "Je zweeft wel echt. Dat is zwemmen hé, gewoon zweven. Ik heb schrik om kopje onder te gaan. Maar het lukt wel", vertrouwt Jeanne ons toe. "Het is ook heel plezant. Anders zou ik ook niet teruggekomen zijn hé", lacht ze. 

Elke week vergezelt een familielid Jeanne naar het zwembad. Daarnaast is er ook ergotherapeute Anke Grégoir. "We proberen plezier met oefening te combineren. Water is een heel goed medium om beweging en stappen te trainen." 

Jeanne doet oefeningen in het water met de ergotherapeute

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen