Raad van bestuur Vlaams Fonds voor Letteren volledig, wordt Mia Doornaert definitief voorzitter? 

Auteur Tom Naegels, cartoonist Marnix Verduyn, UGent-professor Gita Deneckere en Nele Hendrickx, directeur van het Antwerpse Letterenhuis zijn door de Vlaamse regering aangeduid als onafhankelijke bestuurders voor het Vlaams Fonds voor de Letteren. De raad is nu volledig en kan een definitieve voorzitter kiezen en voordragen aan de Vlaamse regering. Dan zal duidelijk worden of Mia Doornaert na haar voorlopige voorzitterschap ook definitief voorzitter wordt. 

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), dat de Vlaamse literatuur zichtbaarheid moet geven in binnen- en buitenland, kwam in juli - ongewild - in het oog van een mediastorm te staan toen de Vlaamse regering columniste en voormalig journaliste Mia Doornaert voordroeg als nieuwe voorzitter.

Er ontstond niet alleen een polemiek over de figuur van Doornaert, maar er was ook kritiek op de procedure. Zo zou de benoeming van Doornaert niet volgens de regels zijn verlopen omdat ze niet was voorgedragen door de raad van bestuur zelf.

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) vocht de benoeming van Doornaert zelfs aan bij de Raad van State. Om de gemoederen te sussen, kwam er een voorlopig dagelijks bestuur en werd Doornaert aangeduid als voorlopig voorzitter.

Het was wachten op de aanduiding van de vier resterende onafhankelijke bestuurders om tot een volledig samengestelde raad van bestuur te komen. Die knoop is nu doorgehakt. 

Die kandidaten moesten voldoen aan specifieke profielen. Zo was men op zoek naar iemand met ervaring met het VFL (dat werd Tom Naegels), iemand met ondernemerschapservaring en met de media (cartoonist Marnix Verduyn - Nix), iemand vanuit de academische wereld (Gita Deneckere, UGent) en iemand met bestuurservaring en tegelijk kennis van de Nederlandse letteren, gezien de samenwerking met het Nederlandse letterenfonds (Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis Antwerpen). 

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is tevreden dat de raad van bestuur nu volledig is samengesteld. "We hebben ons best gedaan om de sereniteit rond het VFL zo snel mogelijk te herstellen", aldus Gatz. "Op de eerstvolgende vergadering kan de voltallige raad van bestuur dan een definitieve voorzitter kiezen en voordragen aan de Vlaamse regering." 

Normaal gezien wordt de definitieve voorzitter nog voor het eind van dit jaar voorgedragen. Algemeen wordt verwacht dat Mia Doornaert uiteindelijk toch voorzitter zal worden, maar in principe kan het dus ook nog iemand anders worden. 

Meest gelezen