AFP or licensors

Aanslagen op Chinees consulaat en markt in Pakistan

In Pakistan zijn in korte tijd twee zelfmoordaanslagen gebeurd, die evenwel niet aan elkaar gelinkt zijn. In de stad Karachi werd het Chinese consulaat aangevallen door drie terroristen. Ze werden gedood door de ordediensten. Ook zeker twee politieagenten en twee burgers kwamen om het leven. In Orakzai, in het noordwesten van het land, vielen zeker 30 doden en tientallen gewonden bij een bomaanslag op een markt. 

Drie zelfmoordterroristen probeerden vanochtend het gebouw van het Chinese consulaat in Karachi te bestormen. Ze wilden met een auto het terrein oprijden, vermoedelijk om die daar tot ontploffing te brengen. Er waren explosies te horen en tussen de aanvallers en de ordediensten ontstond een hevig vuurgevecht, dat zeker een uur duurde. Daarbij werden de drie aanvallers gedood, maar ook twee politieagenten en twee burgers.

AFP or licensors

De aanslag is opgeëist door het Beloetsjistan Bevrijdingsleger, dat strijdt voor de afscheiding van de regio Beloetsjistan. De groep kant zich ook tegen de aanwezigheid van Chinese bedrijven in de regio.

China investeert miljarden dollar in Pakistan. Veel grote projecten, bijvoorbeeld in de infrastructuur, zijn in Chinese handen. De Pakistaanse premier Imran Khan heeft een onderzoek bevolen. Zijn kabinet noemt de aanslag een "onderdeel van een samenzwering tegen de Pakistaanse en Chinese economische en strategische samenwerking".

Ook aanslag op markt aan andere kant van het land

Kort na de mislukte aanslag op het Chinese consulaat in Karachi vond  aan de andere kant van het land een andere aanslag plaats. Een zelfmoordterrorist op een motor bracht een bom tot ontploffing op een markt in Kalaya in de noordwestelijke regio Orakzai, dicht bij de grens met Afghanistan. De markt wordt traditioneel bezocht door verschillende religieuze gemeenschappen. Er vielen zeker 30 doden en tientallen gewonden.

Orakzai was vroeger een semi-autonome regio met bewoners van de Pasjtun-bevolkingsgroep. De regio diende decennialang ook als toevluchtsoord voor radicaal-islamitische strijders die over de grens vochten in Afghanistan, maar die meer recent ook aanslagen pleegden tegen de Pakistaanse staat.