Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Amerika wil dat bondgenoten geen Huawei gebruiken

De Amerikaanse overheid zou volgens The Wall Street Journal Duitsland, Japan en Italië onder druk hebben gezet om geen appartuur van Huawei te gebruiken. Hiervoor krijgen de landen een financiële compensatie. Huawei kennen we niet alleen van de smartphones, maar het is één van de belangrijkste producenten van gsm-masten. "Dit is een politieke keuze", zegt Jurgen Thysmans van Huawei.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben al in het verleden laten weten dat ze zich zorgen maken over Huawei. Zij vermoeden dat de Chinese producent van gsm-apparatuur en smartphones de mensen stiekem bespioneert. Maar nu gaan de Amerikanen een stap verder. Hoge Amerikaanse functionarissen zouden Japan, Duitsland en Italië onder druk zetten om niet meer samen te werken met Huawei. In de plaats daarvan krijgen ze een financiële compensatie. 

"Politieke keuze"

Huawei is een van de belangrijkste leveranciers van gsm-masten. Daarnaast zijn de Chinezen de tweede grootste producent van smartphones. Het bedrijf werd in 1987 opgericht door Ren Zhengfei, die ooit ingenieur van het Chinese Volksleger was. Het is onduidelijk hoeveel de overheid binnen het bedrijf nog te zeggen heeft, maar bij Huawei zijn ze fomeel: het is een privéonderneming zonder banden met de Chinese overheid. "Onze belangrijkste aandeelhouders zijn onze medewerkers", zegt Thysmans. 

Thysmans denkt dat het vooral een politieke keuze is om Huawei niet in Amerika toe te laten.  Wat hem vooral verbaast, is dat de Amerikanen andere landen onder druk zetten om Huawei ook te bannen. Toevallig zijn het landen waar het merk de laatste jaren sterk gegroeid is. "Wij doen niet aan spionage. Het is een politieke keuze om ons te bannen. De klanten zijn heel tevreden over onze producten", zegt Thysmans. 

Die tevredenheid horen we ook bij de belangrijkste operator van ons land, Proximus. Proximus gebruikt voor haar 4G-technologie apparatuur van Huawei. "Wij hebben goede relaties met Huawei en tot op heden zien we geen problemen", zegt Fabrice Gansbeke van Proximus. "Voor ons is veiligheid zeer belangrijk. Bovendien zijn er daaromtrent tot op heden geen richtlijnen over de samenwerking, geen Belgische of Europese." Ook Telenet werkt samen met Huawei. Zij laten weten dat ze de evoluties nauwgezet volgen.

Huawei mag in Australië niet werken aan het 5G-netwerk. En de producent wordt in het Verenigd Koninkrijk onder de loep genomen.

Meest gelezen