Amerikaans klimaatrapport waarschuwt voor "verwoestende gevolgen van klimaatverandering in VS"

Een Amerikaanse overheidsstudie over de opwarming van de aarde spreekt de Amerikaanse president Donald Trump diametraal tegen. Trump tweette aan de vooravond van de koudste Thanksgiving in meer dan een eeuw in verschillende delen van de VS: "Wat is er gebeurd met de opwarming van de aarde?".  "Als we de uitstoot broeikasgassen niet verminderen, zal de gemiddelde jaarlijkse temperatuur kunnen stijgen met 5 graden tegen het einde van de eeuw", weerlegt het rapport de "hoaxvisie" van Trump.

De Amerikaanse overheid heeft het tweede deel van het onderzoeksrapport "National Climate Assessment" over de gevolgen van de opwarming van de aarde vrijgegeven. Het rapport van het Amerikaanse Global Change Research Program werd opgesteld door 1.000 medewerkers, waaronder 300 vooraanstaande wetenschappers.

In het eerste rapport concludeerden de wetenschappers eind 2017 al dat er geen andere verklaring is voor de opwarming van de aarde en de klimaatsverandering dan dat die veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten en de uitstoot van broeikasgassen in het bijzonder.

De Amerikaanse president Donald Trump weerlegt de wetenschappelijke bevindingen over de klimaatsverandering steevast door te verwijzen naar het uitzonderlijke (koude) weer op een dag of in een periode, zoals nu met Thanksgiving.

"De klimaatverandering wordt niet weerlegd door het extreme weer, maar wordt aangetoond door langetermijntrends. De mensen leven in de warmste temperaturen in de moderne geschiedenis", klinkt het.

5 graden warmer in 2100

Op dit ogenblik voldoet geen enkel land van de G20 aan de klimaatdoelen. "Zonder significante vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kan de gemiddelde jaarlijkse temperatuur tegen het einde van de eeuw met vijf graden stijgen", meldt het rapport.

De klimaatopwarming kan de Amerikaanse economie jaarlijks honderden miljarden dollars  kosten. Het zuidoosten van de VS zal het zwaarst te lijden krijgen onder de extreme hitte. Boeren zullen in de problemen komen omdat de kwaliteit en kwantiteit van hun gewassen in het hele land zullen afnemen door de hogere temperaturen, droogte en overstromingen.

Niemand is immuun voor de klimaatverandering, concludeert het rapport. Astma en allergieën zullen steeds erger worden en de mensen zullen worden blootgesteld aan meer door voedsel en water overgedragen ziekten.  De bosbranden in de VS kunnen in 2050 zes keer  meer bosoppervlakte vernielen. In Californië zou er tegen dan al een verdubbeling zijn van de oppervlakte bos die tijdens het bosbrandseizoen in lichterlaaie wordt gezet.

Het rapport geeft geen specifieke aanbevelingen over hoe het probleem van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering kan worden opgelost. Het suggereert wel dat de overheid onmiddellijk het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen. 

Meest gelezen