Burgemeester Schaarbeek: "Francken biedt geen oplossing", Francken: "Clerfayt maakt er politiek oorlogje van"

Het is alweer politiek vingerwijzen na de beslissing van De Lijn om de haltes aan het Brusselse Noordstation tijdelijk weg te halen wegens overlast van transmigranten. Volgens burgemeester Bernard Clerfayt (DéFi) van Schaarbeek is er geen probleem van ordehandhaving en is het aan staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) om een oplossing te bieden. Francken stelt dat Clerfayt wel degelijk verantwoordelijk is. 

De Lijn verplaatst vanaf maandag tijdelijk zijn bushaltes aan het Brusselse Noordstation. De Vlaamse vervoersmaatschappij vindt het naar eigen zeggen niet kunnen dat de overlast door transmigranten in Brussel-Noord niet wordt aangepakt. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wijst naar het Brussels Gewest en naar de lokale politie.

Die lokale politie valt onder de bevoegdheid van burgemeester Clerfayt van Schaarbeek. Maar volgens hem is zijn politie niet verantwoordelijkheid voor de specifieke kwestie van de overlast. "Mijn lokale politie is enorm aanwezig in en rond het Noordstation. Er is geen probleem van ordehandhaving.

"Er is wel een probleem van aanwezigheid van dakloze mensen die geen andere plaats hebben om te slapen. Meneer Francken biedt geen oplossing voor die mensen", aldus Clerfayt. "Wat kan de politie doen? Een slaapplaats bieden aan die mensen? Dat is de taak niet van de politie of van Schaarbeek."

"Als er een probleem is ergens in West-Vlaanderen vragen de burgemeesters de hulp van meneer Jambon. Jambon pakt ze en stuurt ze naar een centrum in Steenokkerzeel. Dan vraagt hij aan de Dienst Vreemdelingenzaken - die afhangt van meneer Francken - wat er moet gebeuren met die mensen. In 10 procent van de gevallen worden ze naar een gesloten centrum gestuurd, 90 procent wordt vrijgelaten."

Francken: "Verhaal van Clerfayt ben ik zo beu als koude pap"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het verhaal van burgemeester Clerfayt naar eigen zeggen "zo beu als koude pap".  Francken wijst erop dat Clerfayt wel degelijk verantwoordelijk is voor de netheid rond het Noordstation.

"Bovendien weigert Schaarbeek politieacties te doen. De burgemeester maakt er een politiek oorlogje van", aldus staatssecretaris Francken.

Vervoort haalt uit naar de N-VA

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) haalt op zijn beurt uit naar de N-VA. Volgens hem doet die partij een "politieke aanpak" van het migrantenprobleem om "uitspraken te kunnen doen tegenover migranten". "Als er een specifiek probleem over vuiligheid zou zijn, dan kunnen we dat oplossen. Dat vraagt geen verhuizing van de terminus van De Lijn."

Vervoort probeert naar eigen zeggen altijd oplossingen te vinden. "Maar natuurlijk moeten andere partijen dat ook doen. En ik denk dat dat niet het geval is. Nu is het voor hen beter om het probleem te laten groeien dan oplossingen te vinden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen