Videospeler inladen...

Gedaan met zoeken naar muntjes van 1 en 2 cent: cashbetalingen vanaf eind volgend jaar verplicht afgerond

Cashbetalingen zullen vanaf eind volgend jaar afgerond moeten worden op 5 cent. Dat heeft de ministerraad beslist. Het gedoe met muntjes van 1 en 2 eurocent zal vanaf 1 december 2019 tot het verleden behoren. Maar wie nog ergens een rospot heeft staan, kan gerust zijn: de muntjes mogen daarna nog altijd gebruikt worden.

Omdat handelaars vaak niet genoeg muntjes van 1 en 2 eurocent meer in de kassa hebben en ook de Nationale Bank geen voorraad rosse muntjes, werd eind september een wetsvoorstel ingediend om cashbetalingen voortaan af te ronden op 5 cent.

En de kogel is nu door de kerk: de ministerraad heeft vandaag beslist dat de afrondingsregel vanaf 1 december 2019 van kracht wordt. Maar wie toch nog ergens muntjes van 1 en 2 cent heeft, hoeft niets te vrezen: de rosjes blijven hun zogenoemde betaalkracht behouden en zullen dus gewoon nog gebruikt mogen worden, zolang u maar op 5 cent afrondt.

Voor elektronische betalingen verandert er trouwens niets. Het kan dus zijn dat u een ander bedrag moet betalen, afhankelijk van het middel waarmee u betaalt: cash of kaart.

Schaarste

“De kleine eurocenten van 1 en 2 cent worden door veel handelaars en consumenten als storend ervaren", zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). "Omdat ze meer worden opgepot dan gebruikt, ontstond er enkele maanden geleden zelfs een schaarste."

Omdat ze meer worden opgepot dan gebruikt, ontstond er enkele maanden geleden zelfs een schaarste.

Minister van Economie Kris Peeters

Sinds 2014 mochten handelaars bedragen al afronden op 5 cent. Maar omdat niemand de eerste wil zijn die begint met afronden, deden ze dat niet. "Daarom maken we de afronding bij cashbetalingen nu verplicht", motiveert Peeters de beslissing van de regering.

Er zal zowel naar boven als naar beneden moeten worden afgerond, zoals hieronder wordt uitgelegd. "Zodoende zal dit geen effect hebben op de prijzen", zegt minister Peeters. "We zullen er ook heel nauwlettend op toezien dat de afrondingen correct gebeuren omdat wij het niet kunnen toestaan deze maatregel een invloed zou hebben op de inflatie."

AUDIO: Minister Kris Peeters legt uit wat de regeling precies inhoudt

Hoe wordt er afgerond?

Wat betekent dit nu voor u? Als u aan de kassa komt en cash betaalt, zal het eindbedrag op het kassaticket vanaf 1 december 2019 afgerond moeten worden op 5 cent. Dat moet gebeuren volgens deze regels:  

  • 1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent
  • 3 en 4 cent worden verhoogd tot 5 cent
  • 6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent
  • 8 en 9 cent worden verhoogd tot 10 cent

Gemiste kans

Handelaarsorganisatie NSZ was vragende partij voor de afrondingen op 5 cent en is nu uiteraard tevreden dat die er komt. Toch vindt de handelaarsorganisatie het een gemiste kans dat de afrondingsregel er enkel komt voor cashbetalingen. "We vinden het spijtig dat ook de elektronische betalingen niet verplicht worden afgerond", zegt NSZ-woordvoerder Christine Mattheeuws

Mattheeuws voorspelt problemen aan de kassa door de nieuwe regel. "Het zou wel eens kunnen zijn dat de consument steeds de voordeligste oplossing zal kiezen naargelang het bedrag: cash betalen of met de kaart." Daarom pleit NSZ ervoor dat de afronding wordt doorgetrokken naar elektronische betalingen. 

Wij hadden graag gehad dat het sneller was gegaan en dat de afrondingen al vanaf begin 2019 zouden worden verplicht en ook voor elektronische betalingen.

Christine Mattheeuws (NSZ)

Mattheeuws vindt het ook jammer dat het nog tot eind volgend jaar zal duren vooraleer de afrondingsregel wordt ingevoerd, omdat er nu al een groot tekort is aan muntjes van 1 en 2 cent terwijl de Europese Centrale Bank aan de Belgische Nationale Bank heeft verboden om nieuwe stukken van 1 en 2 cent te slaan.

"Dat betekent dat we nog tot eind 2019 onze plan zullen moeten trekken. Wij hadden graag gehad dat het sneller was gegaan en dat de afrondingen al vanaf begin 2019 zouden worden verplicht en ook voor elektronische betalingen."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen