Arlene Foster, de leidster van DUP, staat rechts van premier May

Noord-Ierse DUP dreigt met val kabinet May als parlement brexitakkoord goedkeurt 

Premier May vecht dapper door en blijft het Brexit-akkoord dat ze met de Europese Unie heeft onderhandeld hardnekkig verdedigen.  Maar de oppositie tegen haar kabinet wordt steeds groter. Enkele parlementsleden van de Noord-Ierse partij DUP zeggen dat ze het kabinet May niet langer zullen steunen als het Britse parlement het Brexit-ontwerp goedkeurt. En zonder de steun van de DUP-fractie verliest de regering May haar meerderheid in het parlement.  

De DUP (Democratic Unionist Party) is een Noord-Ierse politieke partij die hardnekkig pleit voor de eenheid van het Verenigd Koninkrijk.  De partij verdedigt het gedachtengoed van wijlen dominee Paisley, de legendarische leider van de Noord-Ierse protestanten die absoluut geen toenadering wou met het katholieke Ierland.

De afgevaardigden van de eerder conservatieve DUP steunen in het Britse parlement het kabinet van Theresa May (al hebben ze zelf geen minister of staatssecretaris).  De DUP had eerder al duidelijk gemaakt dat de partij tegen het Brexit-akkoord zou stemmen.  Vandaag komt daar een dreigement bij dat wel eens fataal zou kunnen zijn voor de regering May : als het Britse parlement het Brexit-akkoord goedkeurt, zal de DUP-fractie niet langer haar steun verlenen aan andere wetsontwerpen van het kabinet May.  Zonder de steun van de DUP-fractie heeft Theresa May geen meerderheid in het Brits parlement.

Meest gelezen