Videospeler inladen...

Filip en Mathilde herdenken einde van Eerste Wereldoorlog in Berlijn

Koning Filip en koningin Mathilde zijn in Berlijn, waar ze de 100e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Ze zullen onder meer het Käthe Kollwitz Museum bezoeken. Vanavond wonen ze in de Philharmonie een opvoering bij van de "Missa Solemnis" van Beethoven. 

De koning en de koningin werden verwelkomd door de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en zijn echtgenote in het Slot Bellevue, de ambtswoning van de president. Daarna ging het richting het Rotes Rathaus, het stadhuis van Berlijn, waar ze een korte ontmoeting hadden met burgemeester Michael Müller (SPD).

De Neue Wache, aan de bekende laan Unter den Linden, is het centrale Duitse monument voor alle slachtoffers van oorlog en tirannie. Filip en Mathilde zullen er een bloemenkrans neerleggen. In het bouwwerk prijkt trouwens een vergrote kopie van een beeld van Kollwitz, "Moeder met haar Dode Zoon". De kunstenares maakte het nadat haar zoon Peter tijdens de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen was gesneuveld.

Vlak bij de Neue Wache ligt het Deutsches Historisches Museum. Het is gevestigd in het Zeughaus, het oudste gebouw van Unter den Linden, dat ooit dienst deed als wapenarsenaal. Nu maakt de bezoeker er een reis door het Duitse verleden. Ons koningspaar krijgt er de gelegenheid belangrijke originele documenten uit de Eerste Wereldoorlog in verband met de wapenstilstand van 1918 te bekijken.

Käthe Kollwitz

 In het Käthe Kollwitz Museum, vlak bij de Kurfürstendamm, wordt één van de opvallendste Duitse expressionisten geëerd. Käthe Kollwitz was grafisch kunstenares en beeldhouwster, en zette zich in voor een wereld zonder oorlog en tegen sociaal onrecht. Ze was getrouwd met de sociaaldemocratische arts Karl Kollwitz. Käthe woonde en werkte 50 jaar lang in Berlijn. In haar werk verbeeldde ze vooral de gevolgen van armoede, honger en oorlog voor de werkende klasse, wat onder meer tot uiting komt in de etsenreeksen "Ein Weberaufstand" ("De Opstand van de Wevers") en "Bauernkrieg" ("De Boerenoorlog"). De nazi's verklaarden het werk van Kollwitz als "entartet", "ontaard".

In het museum voegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de koning en de koningin. De MR-vicepremier heeft voordien een onderhoud met zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas (SPD). België en Duitsland zetelen vanaf 2019 twee jaar lang als niet-permanent lid in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Beide landen zijn van plan voor heel wat thema's de handen in mekaar te slaan, en Reynders en Maas zullen die samenwerking bespreken. Andere onderwerpen die wellicht aan bod zullen komen, zijn de brexit, migratie en de rechtsstaat in de EU. Onze minister van Buitenlandse Zaken is er al langer een voorstander van om de naleving van de rechtsstaat in de verschillende Europese lidstaten periodiek te evalueren.

Het vorstenpaar sluit de dag in Berlijn af met het concert in de Philharmonie. Het Concert Olympique voert er de "Missa Solemnis" van Ludwig van Beethoven uit onder leiding van de Belgische dirigent Jan Caeyers. Het stuk geldt als een meesterwerk van de Duitse componist, maar is ook berucht vanwege de complexiteit en de zeer hoge technische moeilijkheidsgraad. Kenners spreken over "een ware uitputtingsslag voor zowel de zangers als de muzikanten".

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen