Videospeler inladen...

Francken beperkt aantal asielaanvragen tot 50 per dag: "Nee, de anderen krijgen geen opvang"

De Dienst Vreemdelingenzaken zal nog maximaal 50 asielzoekers per dag registreren. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beslist, schrijft Het Laatste Nieuws. Francken wil naar eigen zeggen "een duidelijk signaal" geven aan smokkelbendes die de laatste tijd vooral Palestijnse mannen naar België brengen. Wie buiten de boot valt, "krijgt op dat moment geen opvang", zegt hij. "Ze kunnen wel asiel krijgen in de dagen die daarop volgen."

De afgelopen maanden is het aantal asielaanvragen in ons land aanzienlijk gestegen. In oktober werden zo'n 2.750 aanvragen ingediend. Dat is 54 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Ontrading

Als antwoord op die hogere instroom heeft staatssecretaris Francken (N-VA) een limiet ingevoerd op het aantal aanvragen per dag. De Dienst Vreemdelingenzaken mag nog 50 aanvragen per dag  registreren, een pak minder dan de ongeveer 100 die de dienst tot nu toe dagelijks verwerkte. Wie vandaag geen asiel kan aanvragen omdat er al 50 registraties waren, "krijgt op dat moment geen opvang", zegt Francken. "Ze kunnen wel asiel krijgen in de dagen die daarop volgen." Waar de asielzoekers in tussentijd slapen, weet de staatssecretaris niet.

Over een "afschrikeffect" wil Francken niet spreken: "Ik wil een duidelijk signaal geven dat België niet het land van melk en honing is", zegt hij. "Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen asiel aanvragen in Duitsland, daar een nee krijgen, en dan doorreizen naar Nederland en België."

Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen asiel aanvragen in Duitsland, daar een nee krijgen, en dan doorreizen naar Nederland en België

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Vooral de instroom van Palestijnse mannen is voor de staatssecretaris zorgwekkend. "We zitten met heel veel alleenstaande mannen uit Gaza. Dat gaat duidelijk om smokkelnetwerken. (...) Als heel Gaza naar hier komt, wat gaat dat geven van samenlevingsproblemen, onder andere met de Joodse gemeenschap?"

Bij de registraties krijgen kwetsbaren voorrang: "Gezinnen met kinderen, zieke mensen, alleenstaande vrouwen, zwangere vrouwen worden eruit gehaald en krijgen wel opvang", zegt de staatssecretaris. "We zitten in een acute crisismodus." Het scenario zoals bij de asielcrisis van 2015 wil Francken te allen prijze vermijden. 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen