Nicolas Maeterlinck

Heropening Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen pas over drie jaar

De renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen duurt langer dan verwacht. Minister van cultuur Sven Gatz stelt een heropening in het vooruitzicht eind 2021-begin 2022.

De grondige renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen loopt niet over rozen. De ombouw is dan ook erg complex en er rijzen onverwachte problemen. "Ik wil enig begrip vragen voor de bouwtechnische complicaties van zo'n grote werf, "zegt minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) op de Antwerpse zender ATV.

Er is bijkomende asbest aangetroffen; het "in elkaar schuiven van twee musea", het oude en het nieuwe gebouw, loopt minder vlot dan gedacht, zegt Gatz. Ook aan het onthaal moet nog worden gewerkt.

We zitten over de helft. Het is nog even door de zure appel bijten

Tien jaar dicht

Eerst zou het vernieuwde KMSKA deze zomer opengaan; daarna was eind 2019 naar voren geschoven en nu spreekt minister Gatz over "het snijpunt van 2021 en 2022". Dat betekent dat de ombouw tien jaar zal duren. Het museum is al dicht sinds 2011. Sommige werken zijn wel elders te zien.

Sven Gatz verwijst naar het Rijksmuseum in Amsterdam: "Dat is ook vrij lang dicht gebleven, maar is nu een van de mooiste musea van de wereld. Ik ga ervan uit dat dat ook in Antwerpen zo zal zijn."

Meest gelezen