Javel in Antwerps kraanwater: ongevaarlijk voor de mens, maar vissen in Albertkanaal wel bedreigd

Schrik niet als er water met een geurtje en een kleurtje uit de kraan komt. Dat heeft alles te maken met de kunstmest op het binnenschip dat vorige week zonk op het Albertkanaal in Herentals. Ook de vissen in het Albertkanaal zijn bedreigd, zo ontdekte "Start je dag Radio 2 Antwerpen".

Javel in drinkwater

In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt de kunstmest op het gezonken schip wél een probleem. "We neutraliseren het vrijgekomen ammonium met javel", zegt André Gantman (N-VA) de voorzitter van Waterlink. "De kans bestaat dat we er bij de berging meer ammonium vrijkomt dan gedacht. Als dat gebeurt, moeten we meer javel gebruiken en kan het kraanwater een javelgeur krijgen. Maar het blijft perfect drinkbaar", verzekert Gantman. 

Slecht voor het milieu

Toxicoloog Jan Tytgat (KULeuven) bevestigt dat dergelijke kleine javelconcentraties ongevaarlijk zijn voor de mens. Al vreest de professor voor het visbestand in het Albertkanaal. "Ammonium zet zich om in ammoniak en mogelijk salpeterzuur. Daardoor zullen er meer algen en planten groeien in het water. Die trekken het zuurstof uit het water en dat kan leiden tot grote vissterfte", aldus Jan Tytgat.

Meest gelezen