"Je kon onmogelijk je lach inhouden met Mrs. Doubtfire in de buurt"

25 jaar geleden ging "Mrs. Doubtfire", met een weergaloze Robin Williams, in wereldpremière en de film groeide sindsdien uit tot een heuse filmklassieker. Maar niet alleen voor Williams was de film een schot in de roos -hij won voor zijn rol een Golden Globe voor beste acteur-, ook voor Pierce Brosnan, tot dan vooral bekend dankzij zijn rol in de tv-serie "Remington steele", betekende deze film een boost voor zijn filmcarrière. 

In "Mrs. Doubtfire" speelde Brosnan de rol van de 40-jarige Stu die op zoek was naar wat standvastigheid. Die vond hij bij Miranda, de echtgenote van Daniel/Mrs. Doubtfire, die het speelse karakter van haar man meer dan beu was. Maar die liefde was een doorn in het oog van Daniel/Mrs. Doubtfire, die dan ook zoveel mogelijk probeerde hun relatie te dwarsbomen. De confrontaties tussen Stu en Mrs. Doubtfire leverden alvast hilarische beelden op.

Pierce Brosnan: "De eerste dag van de opnames vroeg men me of ik Robin graag wilde ontmoeten. Natuurlijk wilde ik dat. Ik was immers een grote fan van zijn werk. Ik mocht dan naar de make-uptrailer gaan, waar hij met zijn botten aan, zijn harige benen goed zichtbaar, een Hawaïaans hemd en zijn blote armen vol haar op een stoel zat. Met het hoofd van Mrs. Doubtfire. Dat was mijn eerste ontmoeting met Robin Williams." (Entertainment Tonight, augustus 2014)

"Tijdens de opnames was er geen sprake van Robin Williams. Hij was voor 100 procent Mrs. Doubtfire. Toen hij op een gegeven moment goeiedag kwam zeggen door de deuropening, schrok ik zelfs. Ik was vergeten dat Robin er was." (Promo-interview, 1994)

"Als ik eerlijk moet zijn, dan heb ik eigenlijk nooit met Robin Williams samengewerkt. Maar altijd met Mrs. Doubtfire. Nee, Robin was een geweldig menselijk wezen en een echt mooi persoon." (Entertainment Tonight)

"De opnames waren geweldig. Omdat Robin zo intens met zijn job bezig is. En ook intens grappig is.  Het had zelfs iets magisch. Je moest ook voortdurend bij de pinken blijven, want aan de ene kant was er het script, maar aan de andere kant was er Robin die alle registers opentrok." (ScreenSlam Classic, april 2015)

"Ik moest doen wat er in het script stond. Het enige probleem was dat Robin niet deed wat er in het script stond. Waardoor ook ik breder moest gaan dan het script." (Promo-interview, 1994)

"Ik denkt niet dat Stu een afkeer heeft van Mrs. Doubtfire. Hij wil gewoon dat ze het aftrapt.  Zij verveelt hem. Hij wil haar graag begrijpen, maar dat lukt hem niet. Waardoor hij ook wel wat door haar gefascineerd raakt." (ScreenSlam Classic)

"Een van mijn favoriete scènes met Robin is als hij me als Mrs. Doubtfire hard aanpakt tijdens een etentje, op het einde van de film. De opnames van die scène namen liefst 3 dagen in beslag. Toen dan de ultieme confrontatie plaatsvond, werden de kinderen weggehaald van de tafel, waardoor Robin zo vuilgebekt mogelijk was. Het was bijna onmogelijk voor mij om niet te lachen. Er zat niets anders op dat hem te volgen en in te vallen als het mijn moment was." (Extra Tv, augustus 2014)

Na "Mrs. Doubtfire" klom de ster van Brosnan tot ongekende hoogtes met rollen in "The mirror has two faces", "Dante’s peak", "The matador" en "Mama Mia!", met als absolute hoogtepunt zijn rol als James Bond in "GoldenEye", "Tomorrow never dies", "The world is not enough" en "Die another day". Brosnan, intussen 65, trouwde 2 keer en heeft 5 kinderen. 

3 jaar na het overlijden van Robin Williams publiceerde Brosnan in augustus 2017 nog deze herinnering als eerbetoon op Instagram:

Meest gelezen