Videospeler inladen...

Vansevenant: "De regering staat op de rand van de afgrond"

Bijna alle regeringspartijen willen het migratiepact van de Verenigde Naties tekenen, enkel de N-VA staat op de rem en noemt dat pact "zeer problematisch". "De regering staat op de rand van de afgrond", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Als iedereen bij zijn standpunt blijft, dan ligt ze er zeker. Dan is het een kamikazeregering."

Open VLD-fractieleider Patrick Dewael zei gisteren in de Kamer dat de premier het moet goedkeuren en dat wie het niet eens is "maar zijn conclusie moet trekken". N-VA’er Peter De Roover riep premier Michel op om "bruggen te bouwen met Hongarije en Oostenrijk die het pact afschieten". Volgens Vansevenant staan de N-VA en de andere regeringspartijen lijnrecht tegenover elkaar: "Er is een complete patstelling."

Toch valt wellicht de regering niet vandaag. Zondag is volgens Vansevenant wel een erg belangrijke dag, want dan is er een Europese top over de brexit. In de marge daarvan kan de premier met andere landen praten over het migratiepact. "Michel gaat er contact opnemen met landen waar er discussie is over het pact zoals Nederland en Denemarken", zegt Vansevenant. "De premier wil met dat soort landen een soort interpretatieve nota opstellen die het pact afzwakt."

Al blijft het volgens Vansevenant koffiedik kijken of dat effectief de N-VA zal tevreden stellen. "Er zouden twee strekkingen zijn binnen de partij", zegt hij. "Een die de indruk wil geven dat N-VA’ers goede bestuurders zijn en die huiveren voor de val van de regering. Er zijn er ook van de harde lijn die zeggen dat het pact haaks staat op het beleid en hun programma."

Herbeluister hieronder Johny Vansevenant in "De ochtend":

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen