Syracuse, Michael Greenbar

Naast bosbranden ook kouderecords in de Verenigde Staten

Het westen van de Verenigde Staten heeft maandenlang in de greep gezeten van hittegolven en bosbranden. Maar op andere plaatsen heeft koning winter zijn intrede gedaan met de grootste sneeuwval in drie jaar. Weerkundigen voorspellen een stevige winterprik met sneeuwstormen.

Niet alleen in Californië zijn weerrecords gebroken. Ook in andere delen van de Verenigde Staten sneuvelen records, maar dan voor koude en sneeuwval. Op Mount Washington in de staat New Hampshire is de laagste temperatuur ooit voor november gemeten. In Boston aan de oostkust is de afgelopen 10 jaar in de herfst nog nooit zoveel sneeuw gevallen. Het sneeuwtapijt bedekte op een bepaald moment bijna een derde van het land. Drie jaar geleden was dat ook het geval.

Op 14 november viel de eerste sneeuw in de Verenigde Staten in Monroe, Louisiana. Het is de eerste keer dat de sneeuw zo vroeg viel in de herfst, 10 dagen eerder dan het vorige record. In het zuidelijke stadje McAllen, Texas, werd ijzel opgetekend aan de grens met Mexico. Weerkundigen voorspellen voor de komende dagen sneeuwstormen in de centrale grote vlakte, de Mississippivalei en de Sierra Nevada in Californië.

Dat ontlokte net als vorig jaar verschillende reacties op de sociale media. Hoezo opwarming? The Royal Society, de Britse wetenschappelijke academie geeft een woordje uitleg op de website. De opwarming is een trend op lange termijn. Dat wil niet zeggen dat het elk jaar een beetje warmer wordt. Het weer van het ene jaar is niet automatisch dat van het andere plus nog wat extra’s. Zo zal onze warme, lange en droge zomer van dit jaar niet automatisch ook warm en droog zijn volgend jaar.

sneeuwkaart van 21 november, sneeuwdiepte uitgedrukt in mm, donkerblauw = >254, gis ncdc.noaa.gov

Er zijn altijd verschillende krachten en stromingen die een invloed uitoefenen op het weer en die niet altijd voorspelbaar zijn. Eén van drijvers van deze koudegolf is de straalstroom. Die voert koude lucht uit het noorden naar het zuiden en het oosten.
Klimatoloog Jan Lenaerts van de universiteit van Boulder Colorado bevestigt de winterprik. “De koude strekt zich uit tot boven de Labradorzee ten westen van Groenland. Dat zorgt voor een snelle toename van zee-ijs. Maar in de rest van het Noordpoolgebied, in Alaska bijvoorbeeld is het al maandenlang erg warm en droog.”

ijskaart van het National Snow and Ice Data Center

Ook de ijskaarten van het National Snow and Ice Data Center laten geen abnormaal grote aangroei van ijs zien. Hoe zit het dan met de kouderecords? Die zullen soms worden gebroken, zegt Lenaerts. “Het klimaat is ook ‘maar’ 1 graad warmer dan 150 jaar geleden. Maar het aantal warmterecords is wel veranderd.

De laatste jaren is het aantal warmterecords in de VS dubbel zo groot als het aantal kouderecords

Jan Lenaerts, klimatoloog universiteit Boulder Colorado

"De laatste jaren is het aantal warmterecords in de VS dubbel zo groot als het aantal kouderecords.”
In een stabiel klimaat is die verhouding een-op-een. Maar die verhouding verandert steeds meer in het voordeel van de warmterecords.

Meest gelezen