Nieuwe en drieste methode bij koperdieven: ganse katalysator uit auto's gebrand

Koperdieven gaan steeds driester te werk en vinden steeds nieuwe manieren om hun doel te bereiken. Bij twee politiezones in West-Vlaanderen kwamen begin deze week drie meldingen binnen van dieven die op bijzonder professionele manier onderdelen van onder een auto hadden verwijderd. In alle gevallen gaat het om Mercedessen en vooral de bestelwagens lijken gegeerd.

Zo sloegen de dieven toe in een Mercedes Vito die geparkeerd stond in Kortemark. Ze krikten de wagen op en gingen onder de auto aan de slag met lasersnijders. Op uiterst precieze manier brandden ze zo de uitlaat los om zo de katalysator van de wagen te kunnen stelen. "Ik merkte de diefstal pas op toen ik de wagen terug startte en die een enorm brommend geluid maakte", zegt het slachtoffer. "De wagen reed ook op een bijzonder vreemde manier en daarom besloot ik langs te gaan bij mijn garagist."

Bij het Mercedesfiliaal kenden ze het probleem al. De dieven hadden de katalysator weggesneden omdat dat een onderdeel is dat niet alleen duur is, maar waar veel koper in verwerkt zit. Het zou hen vooral te doen zijn om dat koper door te verkopen.

Ze stalen echter ook de besturing van die katalysator en enkele andere onderdelen. De totale schade is 2.600 euro, zonder werkuren. "De auto was amper nog 4.800 euro waard, dus moesten we meteen een nieuwe kopen."

Politiezone Polder vaardigde een waarschuwing uit: "Pas op, er lijkt een professionele bende actief die het vooral op Mercedessen gemunt heeft. We vragen de eigenaars, indien mogelijk, de wagen binnen te stallen", klinkt het.

Meest gelezen