Videospeler inladen...

Peeters: "Diegenen die de regering in gevaar brengen, moeten die verantwoordelijkheid heel goed kunnen inschatten"

CD&V-vicepremier Kris Peeters verwacht dat de regering zal kunnen doorgaan. "De regering nu laten vallen zou een heel slecht signaal zijn", zegt hij. Ook Open VLD'er Alexander De Croo denkt niet dat de regering zal vallen over het VN-migratiepact. Regeringsleider Charles Michel (MR) laat weten dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop en ook vicepremier Jan Jambon (N-VA) acht een oplossing mogelijk.

De spanningen over het al dan niet goedkeuren van het VN-migratiepact volgende maand in Marrakesh lopen al enkele dagen stevig op binnen de federale regering, waar met name de N-VA het pact "zeer problematisch" vindt. Zullen die spanningen tot een val van de regering leiden? 

"Dat denk ik niet", aldus vicepremier De Croo. "Ik heb Jan Jambon (vicepremier voor N-VA, nvdr.) toch horen zeggen dat hij vindt dat er genoeg mensen met gezond verstand in de regering zitten om een oplossing te vinden. En dan denk ik wel dat we een oplossing gaan vinden." Volgens De Croo komen ze binnen de regering intussen dichter bij een akkoord. "Het is belangrijk dat de regering verder kan werken en dat we ons niet voor schut zetten voor de rest van Europa. Ik denk dat we er wel uitgeraken."

Ook vicepremier Peeters wil doorwerken met de regering. "Ik heb nog heel wat werk op de plank; de jobdeal, de brexit-discussie, we moeten onze economie op peil houden... Nu de regering laten vallen zou een heel slecht signaal zijn." De CD&V'ers wijst in de richting van de N-VA. "Diegenen die met andere discussies de regering in gevaar brengen, moeten die verantwoordelijkheid heel goed kunnen inschatten. Als de N-VA de regering laat vallen, is dat een grote verantwoordelijkheid."

Een mogelijke uitweg uit het conflict binnen de regering is het toevoegen van een "verklarende bijlage" bij het migratiepact van de VN,  in samenwerking met de andere Europese landen die ook bezwaren hebben. "We gaan kijken hoe dat dat loopt. Het is nog geen 10 december, we zullen wel zien", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Volgens Francken is het aan de kern van de regering om alles nu verder te bekijken. Een val van de regering is "op dit moment niet aan de orde", dixit Francken. 

Bekijk de reportage in "Het Journaal" (en lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Michel: "Ik heb vertrouwen"

Premier Michel heeft alvast vertrouwen in een goede afloop. "Het is een ingewikkelde situatie, maar ik heb vertrouwen dat iedereen van goede wil is en gezond verstand heeft", klinkt het.

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) stelt ook dat een oplossing mogelijk is "als je met 4 rond de tafel zit, met goeie wil en gezond verstand". "Het zal niet evident zijn, maar we werken er hard aan."

Meest gelezen