Royals op zondag: de job die prins William bijna te veel werd en de speelse speech van prinses Mary bekroond

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins William heeft verteld hoe de job van reddingshelikopterpiloot hem mentaal tot het uiterste heeft gedreven. De drama's met kinderen maakten hem soms radeloos. Voorts doopte de Noorse Ingrid Alexandra het onderzoeksschip "Kroonprins Haakon" met een ijsblok, trakteerde Meghan Markle de slachtoffers van de Grenfell-brand op een sterrenchef en stal het kleine grut de show bij de Grimaldi's op de nationale feestdag. En de Deense kroonprinses Mary, die kreeg een cultuurprijs voor haar hilarische speech op de 50ste verjaardag van haar man.

William over zijn job als reddingswerker

De hertog van Cambridge, prins William, heeft over zijn ervaringen als reddingshelikopterpiloot gepraat tijdens een evenement in Londen over geestelijke gezondheidszorg op de werkvloer. William (36) had "nooit gedacht" dat de job hem te veel zou worden. Als helikopterpiloot bij East Anglian Air Ambulance kwam de prins regelmatig in aanraking met kinderen die zich in de meest traumatische situaties bevonden. De zware (verkeers)ongelukken waarbij niet altijd iedereen gered kon worden, maakten indruk.

AP

Ik werd droevig en raakte moedeloos. (...) Je moet afstand nemen van je job

William probeerde de drama's niet mee naar huis te brengen, want dat zou "niet eerlijk geweest zijn tegenover zijn gezin". Maar het was lastig om zijn job van zijn privéleven te scheiden, vooral nadat hij zelf vader was geworden van prins George en prinses Charlotte. "Ik begon gevoelens te krijgen die ik niet kende. Ik werd droevig en raakte moedeloos, over één familie in het bijzonder", vertelde William.

De prins vond steun bij zijn vrouw Kate Middleton en bij collega's door er regelmatig over te praten. Op zijn werk werd ook de mogelijkheid tot psychologische hulp aangeboden. "Heel belangrijk, want anders heb je een sneeuwbaleffect: de zaken escaleren en lopen de verkeerde kant uit", benadrukte William. "Ik heb zoveel doden en gewonden gezien, en elke dag families die verscheurd werden. Je begint te denken dat het leven gewoon zo is, maar je moet afstand van je job nemen. De hele wereld zit heus niet somber in elkaar."

William werkte twee jaar als reddingshelikopterpiloot, van juli 2015 tot de zomer van 2017. Hij deed zijn job ontzettend graag, maar besloot meer koninklijke opdrachten over te nemen van zijn toen 91-jarige grootmoeder, de Queen, en zich meer in te zetten voor de goede doelen die hij steunt.  Daarvoor verhuisden de Cambridges van Norfolk naar Kensington Palace in Londen.  

Ingrid Alexandra doopt petekind "Haakon"

Prinses Ingrid Alexandra, tweede in lijn voor de Noorse troon, heeft de nieuwe onderzoeksboot "Kroonprins Haakon", vernoemd naar haar vader, gedoopt. Het dopen gebeurde eens niet met een traditionele fles champagne, maar met een groot blok poolijs, net zoals de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen het onderzoeksschip "Maud" in 1917 plechtig inhuldigde.  

De 14-jarige prinses wenste onder het goedkeurende oog van haar vader de bemanning veel geluk en een behouden vaart. De "Kroonprins Haakon" gaat specifiek onderzoek doen naar de gevolgen van de opwarming van de aarde in het noordpoolgebied en Antarctica. Het is een van de meest geadvanceerde schepen ter wereld met een helikopterhangaar en een op afstand bestuurde duikboot als standaarduitrusting. Het schip dat 147 miljoen euro kostte, biedt plaats aan 35 onderzoekers in maar liefst 14 verschillende laboratoria.  

Voor Ingrid Alexandra was het een officiële opdracht die haar nauw aan het hart lag. "Ik ben zeer geïnteresseerd in onze zeeën en de klimaatverandering", liet de prinses verstaan. Ze zou dolgraag eens meereizen met haar vader op de "Kroonprins Haakon".

Vader en dochter kregen een rondleiding op het gloednieuwe schip.
Kongehuset/Rune Kongsro

Haakon zelf ging eerder al mee op expeditie met het schip "Lance". Naar verluidt een geweldige ervaring waarbij de kroonprins antwoorden kreeg op zijn "nerdachtige" wetenschappelijke vragen over het klimaat, de stromingen, het ijs en de wilde natuur. De Noorse koninklijke familie bracht de zomer ook door op Spitsbergen, de eilandengroep geïsoleerd in de Noordelijke IJszee. De familie was verbaasd dat ze zelfs daar "boven de poolcirkel, vrij ver weg van mensen" massaal veel plastic aantroffen.

Meghan neemt sterrenchef mee naar buurthuis

Meghan Markle, de hertogin van Sussex, heeft een bezoek gebracht aan de Hubb Community Kitchen, het multiculturele centrum waar slachtoffers van de verwoestende brand in de Grenfell Tower hun ervaringen kunnen delen en troost bij elkaar zoeken. Meghan bracht samen met de vrouwen van het buurthuis in september nog het kookboek "Together" met vijftig recepten uit.

De hertogin bereidde met de groep ruim een uur lang (200) maaltijden voor die later bestemd waren voor ouderen, daklozen en opvangtehuizen. Meghan had ook voor een kleine verrassing gezorgd en bracht vriendin Clare Smyth mee. De Ierse sterrenchef was in mei de vrouw achter de receptie van het huwelijk van prins Harry en Meghan.  

Links: sterrenchef Clare Smyth.
2018 Getty Images

Het kookboek "Together: our community cookbook" is in het Verenigd Koninkrijk alleen al bijna 40.000 keer over de toonbanken gegaan, goed voor een bedrag van meer dan 230.000 euro. Daarmee kan alvast de gemeenschappelijke keuken van de Hubb een opknapbeurt krijgen en kan die permanent openblijven in plaats van twee dagen per week. (lees verder onder de foto)

2018 Getty Images

Een Monegaskisch balkon vol kinderen

Monaco heeft op 19 november stilgestaan bij de feestdag van de heilige Rainier, naar wie de vader van prins Albert is vernoemd. Bij zijn troonsbestijging in 2005 besloot de prins die datum te behouden als nationale feestdag uit eerbetoon voor zijn vader. Voor het grote publiek is het een uitstekende gelegenheid om de Grimaldi's opnieuw verenigd te zien.

Op het drukke programma staan steevast een dankmis in de kathedraal (waar onder anderen prins Rainier en zijn echtgenote Grace Kelly begraven liggen), dan volgt de balkonscène met de voltallige familie (van waarop de militaire parade wordt gadegeslagen), de uitreiking van de erelintjes aan verdienstelijke burgers door Albert, de inspectie van de erewacht en ten slotte een receptie en galadiner. Maar het waren oma prinses Caroline -die haar handen letterlijk meer dan vol had- en de olijke prinselijke tweeling Jacques en Gabriella die de show stalen.

Van links naar rechts: Stefano Casiraghi, Pierre Casiraghi, Alexandra van Hannover, Maximillian Casiraghi, Sacha Casiraghi, prinses Caroline en Francesco Casiraghi.
2018 Getty Images

Caroline mocht dit jaar drie kleinzonen verwelkomen. Voor het eerst werd een glimp gezien van Maximillian (zoon van Andrea) en Francesco Casiraghi (zoon van Pierre) die rustig op de arm zaten van oma. Enkel Carolines enige dochter Charlotte ontbrak op het volle balkon. Zij beviel vorige maand van een tweede kind dat de naam Balthazar kreeg. 

De 3-jarige Jacques en Gabriella, de kinderen van prins Albert en prinses Charlène, werden tijdens de militaire parade zoet gehouden met speelgoed. Een actiepop en een leeggelopen ballon, meer was er niet nodig totdat Jacques zijn mini-held al dan niet bewust liet vallen. Wat volgende plaatjes opleverde:

Met speelgoed.
Zonder speelgoed.

En de prijs voor beste speech gaat naar... Mary

De Deense kroonprinses Mary heeft de prijs voor "beste speech van 2018" ontvangen voor de toespraak die ze in mei hield voor echtgenoot Frederik ter ere van zijn vijftigste verjaardag. Mary kreeg de prijs en oorkonde uit handen van de Deense minister van Cultuur, Bertel Haarder. (zie foto's hieronder)

De meningen lopen uiteen of lycra-stof en mannen van middelbare leeftijd wel samen gaan

Mary hield de 13 minutenlange (!) en zeer persoonlijke speech op het verjaardagsbanket met andere gekroonde hoofden in paleis Amalienborg in Kopenhagen. Daarin haalde ze herinneringen op aan haar eerste ontmoeting met Frederik op de Olympische Spelen in Sydney. Ze zag hem in uniform en bleek meteen verkocht. Het dragen van lycra sportkleding moet de sportieve Frederik echter volgens haar nog eens heroverwegen.

Ook verklapte ze -tot hilariteit van de aanwezigen- dat de Deense kroonprins het hardst lacht om zijn eigen grappen. Maar ze prees evengoed de veelzijdigheid van haar man en had het over hun vier kinderen die stapelgek zijn op hun papa. (bekijk hieronder de speech, deels in het Deens en deels in het Engels)

Mary's woorden wisten duidelijk te beroeren: in Amalienborg kon ze rekenen op een luid applaus en enkele oprecht hartelijke zoenen van Frederik als bedanking. In de buitenlandse pers oogstte de prinses lof en werd gesproken van een ronduit "hilarische en ontroerende" toespraak.

Initiatiefnemer van de culturele prijs, het College van Deense Sprekers, bestaat uit een aantal prominente Denen met een interesse in retoriek en taal. Vorige winnaars zijn oud-premier Helle Thorning-Schmidt en NAVO-secretaris-generaal en voormalig premier van Noorwegen, Jens Stoltenberg.

Meest gelezen