Foto: Twitter/PREMAR Manche.

Meer migranten proberen met bootjes Kanaal over te steken

De Franse kustwacht trekt aan de alarmbel omdat meer vluchtelingen en migranten proberen om het Kanaal over te steken in kleine bootjes. In de nacht van woensdag op donderdag werden bij twee reddingsoperaties 18 mensen gered in de buurt van Cap Gris-Nez. Ook de Britse kustwacht moest uitrukken om migranten in bootjes te redden in de buurt van Dover. Vanmorgen nog was er een reddingsoperatie waaraan ook een Sea King-helikopter van het Belgische leger deelnam.

De Franse kustwacht moest in de nacht van 21 op 22 november twee keer uitrukken om migranten te redden die met een kleine rubberboot probeerden het Kanaal over te steken in de hoop Engeland te bereiken. 

In de ene boot zaten zeven mensen, zes mannen en een vrouw. In de andere boot zaten nog eens elf migranten. Sommigen werden onderkoeld overgebracht naar een ziekenhuis in Calais. Een tiental dagen geleden waren al 17 migranten, onder wie drie minderjarigen, vanuit Boulogne-sur-Mer het Kanaal overgestoken in een gestolen vissersboot. 

De Franse maritieme autoriteiten zeggen dat ze hun patrouilles opvoeren, omdat dergelijke geïmproviseerde pogingen om het Kanaal over te steken sinds vorige maand sterk zijn toegenomen. In 2016 werden 23 pogingen geregistreerd. In 2017 viel dat aantal terug tot 13. Maar dit jaar zijn er al 30 pogingen geregistreerd. De meeste daarvan, 17, sinds oktober. 

"Het fenomeen explodeert", zegt kapitein Ingrid Parrot in de Franse pers. Ze vermoedt dat de stijging te maken heeft met de nakende brexit. Migranten zouden nog willen vertrekken naar het Verenigd Koninkrijk, voor de grens daar volledig gesloten is. Ook de relatief milde weersomstandigheden zouden het fenomeen deels kunnen verklaren.

De opvarenden van een van de twee geredde bootjes werden naar Britse wateren gebracht, waar ze werden opgepikt door de Britse marine.

In dezelfde nacht redden de Britten ook zeven opvarenden van nog een andere boot. Het zou gaan om migranten uit Iran. Volgens de Britse omroep BBC hebben deze maand al meer dan 90 vermoedelijk Iraanse migranten het Kanaal overgestoken. Ook de Britten hebben hun patrouilles al uitgebreid. 

Vanmorgen nog reddingsoperatie waarbij ook Belgische Sea King betrokken was

Ook vanmorgen nog was er een reddingsoperatie van de Franse en Britse marine. Daarbij werd ook een Sea King-helikopter van het Belgische leger ingezet, bevestigt Defensie. Op de basis in Koksijde was rond 10 uur de oproep binnengekomen dat een sloep met 8 mensen aan boord was gekapseisd voor de kust van Dover. De 8 drenkelingen werden opgepikt door een ferry. 

Meest gelezen