Nicolas Maeterlinck

Stookolietank vullen? Nu 233 euro goedkoper dan begin oktober 

De prijs van ruwe olie is de voorbije anderhalve maand met ruim 30 procent gedaald.

De olieprijs krijgt rake klappen. Een vat ruwe Brent-Noordzee-olie kostte begin oktober nog 86,29 dollar, nu geen 60 dollar meer. Een daling van meer dan 30 procent in amper 50 dagen tijd. 

"Zo'n scherpe daling op korte tijd is uitzonderlijk", zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.  "Er zijn verschillende redenen: de correctie op de aandelenmarkten slaat deels over naar andere markten (zoals de oliemarkt).  Er gaat geen dag voorbij of Saoedi-Arabië garandeert dat het de dalende productie in Iran (door de Amerikaanse sancties) zal compenseren. En de verwachte schalieolieproductie werd door de Verenigde Staten opwaarts bijgesteld."

Er zijn ook de groeiende twijfels over de wereldeconomie, en meer specifiek die in Europa en China. Daardoor kan de vraag naar olie zakken en dat weegt op de prijs.

Diesel amper goedkoper, stookolie fors goedkoper

Door de accijnzen laat die lagere prijs zich maar beperkt voelen als u gaat tanken. Diesel is amper 3 procent goedkoper geworden, benzine een kleine 10 procent. Maar wie nu zijn stookolietank vult, zal het zeker merken. De maximumprijs voor stookolie (vanaf 2000 liter) bedraagt nu 0,6810 euro, begin oktober was dat nog 0,7977 euro. Een tank van 2000 liter is nu 233 euro goedkoper dan begin oktober.

Meest gelezen