Videospeler inladen...

Topman De Lijn benadrukt: “Dit is een tijdelijke noodmaatregel, wij laten Brussel-Noord niet los”

Dat er vanaf maandag geen bussen van De Lijn meer zullen stoppen aan het station Brussel-Noord is slechts een tijdelijke noodmaatregel. Dat benadrukt directeur-generaal Roger Kesteloot in “Terzake”. “Van zodra er een behoorlijke, aanvaardbare oplossing voor ons is, willen wij gerust van de ene dag op de andere de terminus weer bedienen.”

Het spel zat meteen op de wagen toen de Lijn vanochtend aankondigde dat er vanaf maandag geen bussen meer zullen stoppen aan het station Brussel-Noord, wegens te smerig door de aanwezigheid van transmigranten.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (beiden N-VA) enerzijds en burgemeester Bernard Clerfayt (DéFi) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) stonden meteen met getrokken degens tegenover elkaar.

Ik wil mij absoluut niet mengen in dit politieke gehakketak.

Roger Kesteloot (De Lijn)

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, zei vanavond in “Terzake” dat hij zich “absoluut niet wil mengen in dit politieke gehakketak”. Kesteloot zegt dat hij de bushalte van Brussel-Noord verplaatst naar het nabijgelegen Rogierplein omdat hij van zijn mensen het signaal gekregen heeft dat de situatie in het noordstation onhoudbaar is geworden, door de urinestank die er hangt en de vele uitwerpselen die er liggen.

Volgens Kesteloot ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de verhuurder van het busstation: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Minister-president Rudi Vervoort is boos over de beslissing en zei in het Brussels parlement dat De Lijn de halte niet zomaar kan verplaatsen, zonder de toestemming van het Brussels Gewest en dat hij De Lijn zou convoceren. “Ik vind convoceren een heel lelijk woord”, reageert Roger Kesteloot op die dreiging. “Als de minister-president ons uitnodigt voor een constructief gesprek, zullen we daar zeker op ingaan.”

Want, dat benadrukt Kesteloot, “dit is een tijdelijke noodmaatregel in het kader van veiligheid en hygiëne”. Hoe lang zal die duren? Dat hangt af van wat er de komende dagen uit overleg tussen De Lijn en het Brussels Gewest zal komen, zegt Kesteloot. “Wij willen het station Brussel-Noord niet loslaten. Van zodra er een behoorlijke, aanvaardbare oplossing voor ons is, willen wij gerust van de ene dag op de andere de terminus weer bedienen.”

VIDEO: bekijk hieronder het volledige interview met Roger Kesteloot in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen