TV-journalist Luc De Smet gaat met pensioen: "Typevoorbeeld van een allrounder"

Zondag is het de laatste werkdag van onze collega Luc De Smet. Daarna gaat hij met pensioen. Tijd voor een terugblik op de carrière van deze allroundjournalist. 

Luc De Smet is het typevoorbeeld van de allrounder. Oorlog, sociale acties, milieu en mobiliteit, ongelukken en consumentenzaken, hij pakte het allemaal aan, helder, boeiend en betrokken met gewone mensen. Omroepen en media kunnen niet zonder de Luc De Smets van deze wereld. 

Videospeler inladen...

Luc De Smet zag het levenslicht in de kerstperiode 1953 in Oudenaarde, als zoon van een vrachtwagenchauffeur. Hij studeerde aan het RITCS, de "filmschool", in Brussel en deed ook pers- en communicatie. Daarmee gewapend begon hij in 1975 te werken bij de openbare omroep, op de radio, BRT 1. 

Van Marc Van Poucke tot Betty Mellaerts

Luc De Smet was vooral actief bij de erg populaire middagprogramma's, "Strip" onder meer, met coryfee Marc Van Poucke, en vanaf 1978 "Het Vermoeden" van Paul Jacobs, met Betty Mellaerts. 

Luc deed er vooral reportages, bijvoorbeeld "de 100 meter", en een vroege versie van "Hallo Radio", waarbij hij als reporter aan een willekeurig huis aanbelde, een format dat Martin Heylen veel later met succes toepaste op televisie, en dat "In de Gloria" parodieerde.

Voor Miel Van Attenhoven maakte hij reportages over fanfares. En hij voerde de regie bij "Vrijspraak voor Anthierens". Maar de televisie wenkte, dat blijkt uit deze cameratest, ergens eind jaren 70.  

Videospeler inladen...

In de jaren 80 begon Luc bij de televisie. Hij was eindredacteur van "Margriet aan zee", en de persoonlijke coach van de presentatrice. Tot verbijstering van velen koos hij in 1990 voor VTM.  

De Rudi Vranckx van zijn tijd

Nog maar pas had De Smet bij VTM zijn jas aan de kapstok gehangen of de Golfoorlog brak uit. Werk genoeg op de nieuwe en jonge redactie. In 1991 begon het bloedige Balkanconflict. Luc werd verslaggever ter plekke. 

Hij versloeg de ongeregeldheden in Slovenië, daarna de veel ergere oorlogsdaden in Kroatië, in de Baranja en Vukovar, namen die toen dagelijks in de huiskamer kwamen. Uiteindelijk volgde hij de tragedie in Bosnië, een van de allerergste conflicten van de tweede helft van de 20e eeuw, de bombardementen op Belgrado en de tragedie in Kosovo. 

In een zakelijke en objectieve stijl bracht De Smet sterke reportages uit de frontstreek in het door haat en wraak verscheurde gebied. VTM begreep snel dat ze konden uitpakken met hun man ter plekke en maakte een reclamecampagne voor de kranten onder de titel "Luc De Smet voor VTM in het hart van de oorlog". Na de aanslagen van 11 september volgde De Smet in Irak de aanloop naar de Amerikaanse invasie. 

Videospeler inladen...

Geen onderwerp was hem te min, ook de meest eenvoudige gesprekspartner kon iets relevants te vertellen hebben.   

Sterkhouder van Het Journaal

In 2009 kwam Luc De Smet weer naar de VRT, als algemeen verslaggever binnenland. Aan uitbollen dacht hij niet. Hij pakte elke opdracht enthousiast aan, of het nu betogingen waren, natuurrampen, autosalons, misdaden, milieuproblemen of carnaval.  

Luc De Smet was een dienstbaar journalist, een goed resultaat bereiken kwam op de eerste plaats, een boeiend kijkstukje maken, zonder kapsones of eigenwaan. En dat alles met een opvallende bescheidenheid: geen onderwerp was hem te min, ook de meest eenvoudige gesprekspartner kon iets relevants te vertellen hebben.   

F.C. Herne en karate

Met zijn brede belangstelling voor wat des mensen is, zal Luc De Smet niet in een zwart gat vallen. Alles wat mobiliteit, auto en moto is boeit hem. Ooit speelde hij voetbal bij FC Herne, zijn huidige woonplaats in het Pajottenland. Hij doet voor die ploeg vrijwilligerswerk, onder meer in de kantine. De Smet behaalde een zwarte band karate. Hij kan zich dus in alle omstandigheden uitstekend verdedigen.

Dank voor ruim 4 decennia journalistieke inzet. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

VIDEO: Herbekijk hieronder de laatste reportage van Luc De Smet uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen