Uniek portret van jonge Charles Dickens ontdekt op rommelmarkt in Zuid-Afrika

In Londen is een jeugdig portret van de Britse schrijver Charles Dickens tentoongesteld. Het werk is uniek omdat het de jonge Dickens op 30-jarige leeftijd voorstelt. Het schilderij was al lang verloren gewaand, maar is na 150 jaar weer opgedoken op een rommelmarktje in Zuid-Afrika. Het wordt binnenkort geveild, de waarde wordt geschat op 250.000 euro. 

Charles Dickens, de Britse bestsellerauteur uit de 19e eeuw, kennen we vooral van prenten en foto's waarop hij op oudere leeftijd afgebeeld staat. Maar nu is een portret van hem opgedoken dat Margaret Gillies in 1843 schilderde toen hij dertig jaar was, en dat is uniek. Het werk was al lang verloren gewaand, maar werd een tijdje geleden te koop aangeboden op een rommelmarktje in de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazoeloe Natal.

Het portret is geschilderd op het moment dat Dickens "A Christmas Carol" schreef, het kerstverhaal over de gierige geldschieter Ebenezer Scrooge en het zieke jongetje Tiny Tim. Het boek zou een gigantisch succes worden, en dat was nodig want twee eerdere boeken waren enigszins geflopt.

Op het teruggevonden portret is een jeugdige Dickens te zien, nog zonder baard en met lang golvend haar. Hij kijkt even achterom, in een gebaar dat veel mensen van hem kenden. Hij was na zijn eerste successen als "Oliver Twist" en "Nicholas Nickelby" een beroemdheid geworden en werd als een echte ster op straat achternagelopen: die blik achterom was karakteristiek. 

De portretten van Dickens die wij kennen, tonen de schrijver meestal op latere leeftijd, met een baardje, onverzorgde haren, een beetje kalend, en met een ernstige blik.

(lees verder onder het portret)

AP1861

De laatste keer dat het werk te zien was in Londen, was in 1844 op een tentoonstelling in de Royal Academy of Arts. Wie het portret onlangs herkende op het marktje in Zuid-Afrika is niet bekendgemaakt. Het doek was beschimmeld en in slechte staat. Maar het is nu gerestaureerd en wordt binnenkort geveild. De waarde wordt geschat op 250.000 euro. 

Een geïnteresseerde koper is alvast het Charles Dickensmuseum in Londen. Dat is gevestigd in een van de huizen waar Dickens jarenlang gewoond heeft. Het museum probeert nu fondsen te werven en hoopt het werk te kunnen aankopen tegen de verlaagde prijs van 205.000 euro.

Het Charles Dickens Museum in Londen, op nummer 48 in Doughty Street.

Meest gelezen