Videospeler inladen...

Nahima Lanjri (CD&V) over limiet op asielaanvragen: "Iedereen moet asiel kunnen aanvragen"

CD&V-parlementslid Nahima Lanjri vindt een limiet op asielaanvragen niet kunnen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) besliste om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. Daarmee wil hij asielzoekers afraden om naar België te komen. Maar volgens Lanjri werd dat niet overlegd, en "moet iedereen de kans hebben om asiel aan te vragen." Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt om de maatregel meteen op te heffen. Volgens de ngo heeft de overheid de crisis "zelf georganiseerd" door het aantal opvangplaatsen af te bouwen. 

De Dienst Vreemdelingenzaken registreert sinds gisteren nog maximaal 50 asielaanvragen per dag. Met die maatregel wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) asielzoekers afraden om naar België te komen. De laatste maanden stijgt het aantal asielaanvragen in Nederland en België. Zo werden hier in oktober 2.750 aanvragen ingediend, 54 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. "Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen asiel aanvragen in Duitsland, daar een nee krijgen, en dan doorreizen naar Nederland en België", aldus Francken.

Door de beperking konden 70 asielzoekers zich niet registreren. "Gisteren moesten 40 asielzoekers onverrichter zake terugekeren en vrijdag waren er dat 30", meldt Het Rode Kruis. 

Francken heeft de beslissing om het aantal registraties te beperken genomen "zonder te overleggen", zegt Kamerlid Nahima Lanjri van meerderheidspartij CD&V. "Mensen hebben het recht om asiel aan te vragen. Je kan dat niet zomaar beperken aan de toegang", zegt ze kritisch. "Uiteraard is het dan aan de bevoegde diensten om die aanvraag te beoordelen."

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt om de limiet op asielaanvragen "onmiddellijk op te heffen". "Iedereen die op de vlucht is voor oorlog, geweld en vervolging, heeft recht om asiel aan te vragen in ons land", zegt woordvoerster Charlotte Vandycke. "Als de overheid dat verhindert, slapen deze mensen op straat."

"Crisis is zelf georganiseerd"

Volgens Francken kan het opvangnetwerk de nieuwe instroom niet aan. "Alle centra zitten helemaal vol", zegt hij. "De bezettingsgraad is 99 procent in de collectieve asielcentra. En we hebben al heel wat maatregelen genomen. We houden zeven noodopvangcentra langer open, tot juli. We hebben 1.500 bufferplaatsen bijgemaakt vorige week." Wie door de limiet geen aanvraag kan indienen, zal geen opvang krijgen, geeft de staatssecretaris aan. En ook dat kan niet voor Lanjri van CD&V:  "Zolang de aanvraag duurt, moeten die mensen ook opgevangen worden", zegt ze.

Tegen alle waarschuwingen in dat we een flexibel opvangnetwerk nodig hebben, heeft de overheid heel wat plaatsen gesloten. Dit is een zelfgeorganiseerde crisis.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wijst erop dat het aantal opvangplaatsen sinds 2016 steeds afneemt. "De reden voor deze maatregel is een gebrek aan opvangplaatsen", zegt Vandycke. "Maar onze overheid heeft die plaatsen net afgebouwd." Nochtans waarschuwt de ngo naar eigen zeggen al langer dat er een tekort dreigt: "Tegen alle waarschuwingen in dat we een flexibel opvangnetwerk nodig hebben, heeft de overheid heel wat plaatsen gesloten", zegt de woordvoerster. "Dit is een zelfgeorganiseerde crisis." 

Lees verder onder de grafiek

Ook Fedasil, dat de opvang van asielzoekers organiseert, bevestigt dat het aantal opvangplaatsen sinds de asielcrisis in 2015 geleidelijk aan afneemt. Waren er 1 januari 2016 nog 33.700 plaatsen, dan zijn dat er nu nog 19.900. Dat volgt wel de trend van het aantal asielaanvragen. Die lagen bij de asielcrisis in 2015 uiteraard een pak hoger. 

Het Rode Kruis laat weten dat het onlangs 750 nieuwe noodopvangplaatsen geopend heeft en dat er nog plaatsen vrij zijn in het opvangnetwerk. "Wij vragen aan de overheid om de asielzoekers niet op straat te zetten net nu de winter voor de deur staat. Deze situatie is onmenselijk, onwaardig en tegen de stichtingsprincipes van het Rode Kruis", zegt de hulporganisatie. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen