Videospeler inladen...

Vorstenpaar op bezoek in museum Käthe Kollwitz in Berlijn

De familie Kollwitz werd zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog. De 17-jarige zoon Peter sneuvelde aan het front in Diksmuide. Dat gaf inspiratie voor het aangrijpend werk "Treurend Ouderpaar" op de Duitse begraafplaats in Vladslo. Terecht dat ons vorstenpaar tijd maakte voor het museum van Käthe Kollwitz in Berlijn. Daarna volgden de koning en koningin nog de "Missa Solemnis" van Beethoven in de Philharmonie. Dat concert staat onder de leiding van de Belgische dirigent Jan Caeyers. 

Eerder legden onze vorsten samen met de Duitse president Steinmeier aan de bekende laan "Unter den Linden" een krans aan het Duitse monument voor alle slachtoffers van oorlog en tirannie. Dat monument is overigens een uitvergroot ontwerp van het werk "Moeder met haar dode zoon" van Käthe Kollwitz (1867-1945). 

Het Käthe Kollwitz Museum ligt vlakbij de Kurfürstendamm. De grafische kunstenares en beeldhouwster is een van de belangrijkste Duitse expressionisten. Ze was ook een pacifistische actievoerder. In haar etsen toonde ze de gevolgen van de oorlogsellende voor de gewone mensen. Volgens Hitler maakte Kollwitz "entartete kunst". In Keulen is er een klein Kollwitz museum.    

Het Käthe Kollwitz Museum in Berlijn
"Treurend Ouderpaar" op de Duitse begraafplaats in Vladslo.
Käthe Kollwitz
Peter Kollwitz

Meest gelezen