AP2011

Familiemannen zijn in trek bij vrouwen met carrièrewens 

Als steeds meer vrouwen carrière maken, heeft dat een invloed op hun verwachtingen over de man binnen een heteroseksuele relatie. "Familiemannen vallen meer in de smaak bij vrouwen die een professionele carrière willen uitbouwen", zegt professor Loes Meeussen van de KU Leuven in "De wereld vandaag".

Uit een onderzoek naar de verwachtingspatronen binnen een stereotiepe heteroseksuele relatie blijkt dat jonge vrouwen familiemannen verkiezen boven mannen die minder belang hechten aan een evenwichtige verdeling van de huishoudelijke taken.

"Dat blijkt uit ons onderzoek bij 87 vrouwelijke psychologiestudenten. De ene helft kreeg het verhaal te horen van een kersverse jonge vader die meer ouderschapsverlof opneemt dan de wettelijke norm. De andere groep kreeg te horen dat de jonge vader minder ouderschapsverlof opneemt. De studentes vonden de jonge vader die meer ouderschapsverlof opneemt veel aantrekkelijker, als een beter vader en een warmere persoon", zegt Loes Meeussen van de KU Leuven.

Bij tweeverdieners zijn alle vrouwen van alle leeftijden gelukkiger als hun partner meer tijd heeft voor het gezin

De KU Leuven heeft ook een tweede studie gedaan naar het toekomstbeeld van jonge vrouwen. "Als de vrouwen meer carrière willen maken, zie je dat die vrouwen op zoek zijn naar een meer complementaire partner die meer taken op zich wil nemen", aldus Meeussen.

In een derde studie werden net geen tweehonderd koppels, allemaal heteroseksuele tweeverdieners, bevraagd. "Dat was een studie bij tweeverdieners tussen 22 en 59 jaar oud. Daaruit blijkt dat vrouwen van alle leeftijden gelukkiger zijn als hun partner meer tijd heeft voor het gezin."

Uit het onderzoek blijkft duidelijk dat hoe meer familiegericht een mannelijke partner is, hoe minder werk-gezinconflicten de vrouw heeft.

Meest gelezen