copyright UHasselt Liesbeth Driessen

Orgaanmuseum of winterwandeling? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Lang leve de wetenschap!

Zondag is het opnieuw Dag van de Wetenschap, die ene dag dat laboratoria, universiteiten en andere wetenschappelijk verantwoorde instellingen ons laten binnenkijken. 

Er zijn ook verschillende festivals. Zo kunt u in Gent een dissectie van menselijke hersenen meemaken tijdens "I-Brain", een wetenschapsfestival over hersenen, met als thema "recht & vrije wil". Er zijn ook lezingen en workshops. Zo legt stressdokter Luc Swinnen bijvoorbeeld uit hoe we ons brein onder controle kunnen houden.  

Ook de zonnewagen van het studententeam van de KU Leuven, die recent nog sterke prestaties neerzette in Chili, is morgen te bewonderen. Van 13 uur tot 17 uur kunt u terecht in de universiteitshal van de KU Leuven.

In het Marien Station Oostende ligt het onderzoeksschip "Simon Stevin" op u te wachten. 

De rondleidingen in het opmerkelijke Orgaanmuseum van de Hasseltse universiteit zijn volzet, maar inschrijven voor een volgende keer kan via deze link. De foto's hieronder zijn niet voor gevoelige zielen.

Daarom!

Het is nog even voorleesweek, dus heel wat bibliotheken organiseren extra activiteiten om u te verleiden tot het lezen van een mooi boek. In De Krook in Gent gaan ze nog een stap verder met een heus festival: "Daaromleesik". Bekende proffen zoals Paul Verhaeghe en Eva Brems praten straks over die ene roman die voor hen belangrijk is geweest. Vanaf 17.30 uur zijn er literair getinte concerten, doorlopend is er ook een voorleesmarathon voor kinderen. Van 10 tot 17 uur kunt u uw kinderen met een gerust hart achterlaten in de bibliotheek. Het dagprogramma is gratis.

Winter is coming!

Officieel start de winter over een kleine maand, maar er worden al winterse wandelingen georganiseerd. Zo kunt u vandaag terecht in de provinciale domeinen "Het vinne" en "De ster" voor Putteke Winter. Verwacht u aan een wandeling met muziek, en zelfs een vuurshow. 

Feest in Blankenberge!

Het Belle Époque centrum van Blankenberge bestaat 10 jaar, en dat vieren we dit weekend. De oldtimers in het centrum zijn straks gratis te bezoeken, er is muziek en een "historische modeshow". De gesloopte belle-époquewoningen aan de kust leven op die manier nog een beetje voort.

Borgerhout in vuur en vlam!

Wie het warm wil krijgen moet vandaag naar Spoor Oost in Borgerhout, daar start om 16 uur het gratis festival "Vurige liefdes". Robbie Cleiren en de andere Roovers spelen - samen met u - korte liefdesscènes uit (on)bekende theaterstukken, er is hartverwarmende muziek en een vuurspektakel. Prettig weekend!

Meest gelezen